Prvi put održana zajednička molitva za sve žrtve rata u BiH

0
448

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV BiH) održalo je danas u Sarajevu zajedničku molitvu naše četiri tradicionalne religije, u sjećanje svim žrtvama proteklog rata u BiH.

Ovom prilikom je upriličeno i potpisivanje novog ugovora s Američkom organizacijom za međunarodni razvoj (USAID) u BiH.

Molitve su predvodili reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, uzoriti kardinal Vinko Puljić, jerej Nemanja Đureinović i Igor Bencion Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine Sarajevo.

– Jako sam radostan da mi ovdje u BiH, i nakon naše teške prošlosti, zajednički se prisjećamo svih žrtava agresije na BiH.

Kazao je ovo resi Husein efendija Kavazović uoči zajedničke molitve naše četiri tradicionalne religije, u sjećanje svim žrtvama proteklog rata koju u Sarajevu organizuje Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV BiH).

“Važno je da kao ljudi i kao vjerski dostojanstvenici cijenimo svaku žrtvu koja je pala u BiH. Isto tako, važno je da osuđujemo svakog zločinca bez obzira na njegovo ime i prezime. Ovaj današnji dan potvrđuje našu zajedničku opredijeljenost da to podsvijestimo sebi u potpunosti, da se sjećamo žrtava i da iz onoga što nam se dogodilo uzmemo pouku i naučimo lekciju”, kazao je reis Kavazović.

Kavazović je istakao da se nada da ćemo na ovaj način još više učvršćivati svijest o potrebi da one lekcije iz prošlosti koje nismo dobro naučili da ih ne ponovimo i da imamo razumijevanja i da više cijenimo žrtve koje su pale.

“Mislim da smo na dobrom putu i da smo puno toga učinili u prethodnom periodu. Vjerske zajednice su se trudile, pogotovo kroz Međureligijsko vijeće, da povratimo povjerenje u lokalne zajednice gdje se život na koncu i odigrava. Što se tiče politika one imaju svoje razloge zašto se ponašaju tako kako se ponašaju, nismo uvijek sretni s onim što oni čine, smatramo da politike koriste našu multietničku državu i suprostavljaju narode jedne drugima, ali ni tu ne trebamo izjednačavati sve imajući u vidu da neki to čine iz sebi svojstvenih razloga”, istakao je reis.

Nakon zajedničke molitve Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH i predsjedavajući Skupštine MRV BiH i Bonie Glick, zamjenica glavnog direktora USAID-a potpisali su novi ugovor između MRV BiH i USAID-a.

Tim ugovorom USAID se obavezuje da podržava aktivnosti Međureligijskog vijeća na praćenju i reagiranju na poticanje, govor mržnje i napade na vjerske objekte u BiH.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je američki ambasador u našoj državi Eric Nelson, direktorica USAID/BiH Nancy Eslick, članovi američke delegacije iz Washintona, te brojni članovi religijskih zajednica i MRV BiH.

Glavni cilj zajedničkog projekta je minimizacija mogućnosti eskalacije mržnje nakon bilo kakvog negativnog događaja te jačanje međureligijskog dijaloga kao osnove za promicanje empatije i sprječavanja nasilja.

– Posljednjih godina MRV BiH prati i reagira na napade na vjerske objekte u BiH, uključujući skrnavljenje bogomolja i groblja i napade na osobe koje su u vezi s njima. Uz USAID-ovu jednogodišnju pomoć MRV BiH će, u cilju suzbijanja jezika mržnje i napada na sakralne objekte, povećati suradnju s vlastima, civilnim društvom i medijima, te mladima i njihovim mrežama – saopćeno je iz MRV BiH. (vb, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here