Prvi kontingent vakcina za tri dana

0
217
fadil novalic povecanje minimalna plata fbih
Fadil Novalić kaže da je povećenje životnog standarda građana jedan od najvećih fokusa Vlade (Foto: Arhiva)

Ostalo je još samo da direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar potpiše ugovor s kompanijom “Medimpex”, što se ubrzo očekuje.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako očekuje da bi prve vakcine u BiH mogle biti do petka ili najkasnije ponedjeljka s obzirom na to da su sve procedure završene. Ostalo je još samo da direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar potpiše ugovor s kompanijom “Medimpex”, što se ubrzo očekuje.

“Vlada FBiH je sinoć donijela zaključak u kojem je u tačci 2. zadužila ZZJZ FBiH da bez odlaganja zaključi ugovor sa ‘Medimpexom’. Ukupna količina je 500.000 vakcina, a kompanija garantuje izvršenje posla. U prvom kontingentu najmanja količina je 100.000 vakcina, a rok isporuke je tri dana od dana potpisivanja akreditiva. Akreditivi su osigurani“, rekao je Novalić za N1.

Odgovarajući na pitanje da li je ovo moglo biti urađeno i ranije, premijer FBiH je kazao da su krenuli u proceduru onog trenutka kada je Vijeće ministara kazalo da ne mogu nabaviti vakcine, odnosno da imju problem sa sistemom COVAX i dalo dozvolu entitetima da ih nabave.

“Osnovali smo Ad hoc grupu i zadnjih 10 dana riješili sve proceduru i dali Zavodu. Kao osoba, ne kao premijer, mislim da je ovo sve presporo i da se moralo ići ranije”, kazao je Novalić.

Istaknuo je kako prve vakcine očekuju do petka ili najkasnije ponedjeljka, o čemu će Ured za informisanje Vlade FBiH obavijestiti javnost.

“Razgovarali smo i s direktorom ZZJZ FBiH koji nas je uvjerio da imaju dobro pripremljen plan imunizacije u dogovoru s 10 kantonalnih zavoda za javno zdravstvo. Kada smo saznali iz medija da se na Aerodromu Sarajevo dešava da dolazi do nepotrebnog zadržavanja vakcina, odlučili smo da obavimo razgovore sa predstavnicima Aerodroma da vidimo šta je posrijedi da bismo te eventualne probleme riješili prije dolaska samih vakcina”, zaključio je Novalić.(n1,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here