Prvi dan Ramazanskog bajrama u ponedjeljak, 2. maja

0
218
veceras nastupa nova 1444. hidzretska godina muslimani svijet
Muslimani širom svijeta večeras dočekuju novu 1444. godinu po Hidžri (Foto: Ilustracija TL)

Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je u ponedjeljak, 2. maja 2022. godine. Bajram-namaz je u 6.17 sati.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Nakon sabah-namaza, koji će se klanjati s početkom u 5.00 sati, bit će održan svečani program u izvedbi poznatih učača Kur'ana, ilahija i kasida, s početkom u 5.20 sati.

Prigodan vaz ovom prilikom održat će prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije hfz. Mensur ef. Malkić.

BHT1 i BIR televizija će centralnu bajramsku svečanost prenositi uživo.

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prvi dan Ramazanskog bajrama je u ponedjeljak, 2. maja 2022. godine. Centralna bajramska svečanost Muftijstva tuzlanskog bit će održana u Džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli. Bajram-namaz (s početkom u 6:15 sati) predvodit će i hutbu održati Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Prvog dana reisu-l-ulema organizira tradicionalno bajramsko čestitanje, od 10 do 13 sati, u svečanom salonu u Kancelariji reisu-l-uleme.

Drugi dan Bajrama Islamska zajedncia obilježava kao Dan šehida, odnosno kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći svoju porodicu i čast, svoju vjeru i domovinu.

Centralni događaj bit će održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, s početkom u 11 sati.

Planirano je prisustvo predstavnika Islamske zajednice, članova šehidskih porodica, kao i predstavnika svih nivoa vlasti, boračkih i drugih organizacija. (Mina)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here