Prva Međunarodna akademija nauka, umjetnosti i religije zvanično je uspostavljena u BiH

0
193

Prva Međunarodna akademija nauka, umjetnosti i religije zvanično je uspostavljena u Bosni i Hercegovini. Ciljevi ove akademije su da se okupe svi stručnjaci iz naše zemlje i dijaspore te da se omogući da se njihov glas čuje da bi, kao i u svijetu, stručnjaci štitili građane od površnosti, ponavljanja istorije i da bi se omogućio bolji suživot.

Zvanično je uspostavljena Međunarodna akademija znanosti, umjetnosti i religije u Bosni i Hercegovini. Jedan od osnovnih ciljeva će biti briga o, prije svega mladima, znanstvenicima i umjetnicima porijeklom iz naše zemlje, koji su rasuti širom svijeta, a o kojima se u njihovoj domovini malo ili ništa ne zna.

-Mi smo ovdje okupili sve dijelove Bosne i Hercegovine, sve nacije i narodnosti Bosne i Hercegvoine, i dobili smo 11 inozemnih članova sve redom vrhunskih znanstvenika. A sve te ljude birali su nepristrasni i nemilosrdni strojevi međunarodne baze podataka koje su vrednovale broj znanstvenih radova koje je svijet zapazio, kvalitet časopisa gdje su ti radovi objavljeni i broj citata, koliki je broj i koliko drugi citiraju nase znanstvenike, kazao je osnivač Međunarodne akademije nauka i umjetnosti u BiH Asim Kurjak.

Kurjak posebno ističe stanovište kako šume, vode i rude jesu bogatstva naše zemlje, ali da su najveće bogatstvo upravo mladi talentirani ljudi. Inicijatori su posljednjih nekoliko mjeseci uspjeli okupiti više od 90 naučnika, umjetnika i religijskih vođa i po objektivnim međunarodnim mjerilima znanstvene i umjetničke produktivnosti bit će to najjača intelektualna jedinica u BiH.

-Mislim da bar ovako kako je zamisljena da će ova akademija imati veliki značaj u emancipaciji svih vrsta kulture, svih formi kulture u našoj zemlji i da će ona pokazati da kultura uvijek i uvijek i svagda ujedinjuje i ruši barijere i pravi mostove, kazao je pjesnik Mile Stojić.

Bez tiskane i izgovorene riječi niti jedna akademija nije krenula s radom, pa je tako i ova akademija uz svečanо otvaranje i promovirala i prvi primjerak tiskanog žurnala zvanog Nauka, umjetnost i religija. Žurnal promovira suradnju znanosti,umjetnosti i religije u Bosni i Hercegovini za bolji suživot, te sadrži znanstvene radove bosanskohercegovačkih znanstvenika iz raznih oblasti. (bhrt,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here