Prva medalja za BiH na Svjetskoj geografskoj olimpijadi

Na 18. svjetskoj geografskoj olimpijadi koja je održana u Parizu učestvovala je ekipa Bosne i Hercegovine u sastavu: Fatih Žgalj, Stefan Lazarević, Miloš Samardžić i Petar Jurošević. Tim su predvodili profesori Sead Srna i Dragan Ilić.

Učenik Fatih Žgalj osvojio je srebrnu medalju u konkurenciji 55 država i 220 takmičara. Ovo je prva medalja za Bosnu i Hercegovinu sa svjetske olimpijade.

Od 2017. godine Bosna i Hercegovina učestvuje na međunarodnim takmičenjima. Na evropskim olimpijadama iz geografije do sada su naši učenici osvojili više medalja. Međutim, svjetska olimpijada je veoma zahtjevno takmičenje sa tri nivoa zadataka koji se rade dva do tri sata. Prvi nivo čine zadaci iz svih oblasti geografije kroz analize određenih pojava i procesa. Drugi nivo čine praktični zadaci gdje se kroz swot analize, kartografske projekcije, dijagrame i urbane zone analiziraju određeni procesi. Treći nivo je multimedijalni test gdje se kroz slikovne zadatke analiziraju i rješavaju određeni procesi i pojave.

“Imamo izuzetno talentovane takmičare iz mnogih oblasti, ali je godinama izostajala podrška sistema. Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje sada mijenjaju ovaj pristup. Posebnu pažnju ovim izvrsnim učenicima i učenicama u godinama koje dolaze pružat će Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, kroz segment izvrsnosti i liderstva. Čestitamo Fatihu, njegovom mentoru profesoru Seadu Srni, porodici, školama i školskim drugarima”, rekla je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *