Prva grupa evakuisanih bh. građana i njihovih srodnika stigla u Sarajevo

Jučer je održana nova vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je odlukom odobreno da uz bh. državljane, u Bosnu i Hercegovinu dođu i njihovi srodnici

Vrijedi istaći da je Katar značajno je doprinio evakuaciji bosanskohercegovačkih građana i njihovih srodnika iz Pojasa Gaze

Grupa bosanskohercegovačkih državljana i njihovih srodnika evakuisanih iz Gaze stigli su na sarajevski aerodrom.

Nakon što prođu granične kontrole, očekuje se njihov susret sa porodicama.

Uz članove porodice, na Aerodromu su ih dočekali i brojni bh. građani koji su im ovim činom željeli iskazati podršku.

Kako nezvanično saznajemo sa mjesta događaja, večeras bi u Sarajevo trebala stići četiri državljanina Palestine a sutra, u drugoj grupi putnika, njih 37.

Podsjećamo, jučer je održana nova vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je odlukom odobreno da uz bh. državljane, u Bosnu i Hercegovinu dođu i njihovi srodnici. Tako su stvoreni uslovi za prebacivanje ovih osoba u BiH.

Oni su ranije evakuisani su preko graničnog prelaza Rafah sa Egiptom, a bili su smješteni u Kairu, odakle su rano jutros letjeli za Istanbul pa za Sarajevo.

Bh. državljani i njihovi srodnici iz Istanbula za Sarajevo putuju u dvjema odvojenim grupama.

Troškove njihovog putovanja u Bosnu i Hercegovinu snosi Država Katar, kako je ranije najavljeno iz Ambasade te zaljevske zemlje u Sarajevu.

Vrijedi istaći da je Katar značajno je doprinio evakuaciji bosanskohercegovačkih građana i njihovih srodnika iz Pojasa Gaze.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *