Prva godišnjica dva zbratimljena grada, Tuzle i Rijeke

Mojim Riječanima, koji nisu bili u ovom gradu, priredio sam ovu malu foto-galeriju, te ih pozivam da posjete Tuzlu, kao što su to mnogi Tuzlaci učinili posjetivši naš grad, te ga opjevali u čak sedam knjiga
Darko Ramini, Korzo, Tuzla
(Prijatelj Tuzle, Darko Ramini, Riječanin, kod spomenika Ismet Mujezinović i Meša Selimović u Tuzli – Foto: S. Budimlija)

Došao je dan prve godišnjice bratimljenja gradova Rijeke i Tuzle (13.06.2023.). Dva grada udaljena petstotinjak kilometara, smještena u dvije različite države, a opet toliko slična i bliska, oba povezana bogatom poviješću, sličnim mentalitetom svojih žitelja i prijateljskim i inim odnosima među njima.

Dva grada, jedan uz more, Rječinu i zeleni Gorski Kotar, drugi uz Panonska jezera, Jalu i Majevicu, gotovo iste veličine (treći po veličini u svojim državama), oba multikulturalna, oba u svojim državama bastioni socijaldemokracije, nakon višegodišnje suradnje napokon su se i formalno pobratimili prošle godine, i time učvrstili most daljnje suradnje, ubijeđen sam – na dobrobit oba grada.

Ja, kao Riječanin, imao sam iznimnu čast upoznati i osjetiti zadivljujuće gostoprimstvo Tuzlaka, upoznati njihovu kulturu i povijest i doživjeti mnoge ljepote ove prijestolnice soli – od arhitekture, povijesnih spomenika, preko prirodnih ljepota samog grada i okolice, gastronomske i turističke ponude, pa do onog najbitnijeg – mentaliteta ljudi, toliko sličnog našem.

Mojim Riječanima, koji nisu bili u ovom gradu, priredio sam ovu malu foto-galeriju, te ih pozivam da posjete Tuzlu, kao što su to mnogi Tuzlaci učinili posjetivši naš grad, te ga opjevali u čak sedam knjiga, kako je to učinio naš Tuzlak riječkog srca, moj domaćin u Tuzli, pjesnik Sabahudin Budimlija.

Bravo Rijeka, bravo Tuzla, čestitam vam prvu godišnjicu bratimljenja! (Piše: Darko RAMINI, Rijeka)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *