Provjetravanje „Čađave mehane“: Tužilac Tomo Ljubić “leti u nebo”!

Naravno, Tužiteljstvo TK ne intgeresuje rušenje ustavnog poretka od strane kriminalnog holdinga Grada Tuzle koji ne poštuje presudu Ustavnog suda Federacije BiH u slučaju krađe vakufskog zemljišta na Brčanskoj Malti vrijednog više od 20 miliona maraka

0
757
ekrem avdic
Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i politički analitičar

Čuveni ruski film „Cigani lete u nebo“, reditelja Emila Lotenaua o ljubavi lijepe ciganke Rade i lijepog konjokradice Zohara, nije imao srećan kraj. Tako i ljubav Tomislava Ljubića  prema ulozi glavnog  tužioca „Čađave mehane“ – narodnog imena za Kantonalno tužiteljstvo TK – neće, slutimo, imati romantičan završetak.

Zagrebački portal Dnevno.ba – bh.izdanje, saznaje da je “višestruki povratnik u disciplinskim prekršajima glavni tuzlanski tužitelj Tomislav Ljubić ponovo oglašen odgovornim. Tužilastvo BiH, provjerava Ljubića!”

Nakon što je prije dvije godine Ljubić kažnjen zbog sukoba interesa i povrede ugleda tužitelja, jer je izdavao svoj poslovni prostor advokatima koji su u postupcima pred sudom bili suprotna strana, tijekom kojeg su poslovnog odnosa spomenuti advokati postigli 15 nagodbi sa tužiocima, došla je i druga kazna od Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća odbijenjem 10 posto plate u narednih pet mjeseci.

Razlog „zbog neopravdanog kašnjenja u sprovođenju radnji u vezi sa vršenjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno  nepoštivanje dužnosti tužioca“. Kazna je Ljubiću određena na osnovu članova 58. i 59. Zakona o VSTV BiH. On ima pravo žalbe koja nema nikakav uspjeh protiv utvrđenih pravnih činjenica. Dakle, nakon druge kazne, po slovu zakona, Ljubić “leti u nebo”! Sa pozicije glavnog tužioca „Čađave mehane“!

U službenom odgovoru na upit portala Dnevno.ba Ured disciplinskog tužioca se poziva na predmet: DI 010424 20. Riječ je o šest godina tužilačke torture prema Mirsadu Hadžiću inspektoru Policijske uprave u Kalesiji kojeg su, nakon tri godine  od anonimne prijave, uhapsili, držali u protvoru 72 dana…Kazna Ljubiću je priznanje da je nesretni Hadžić bio u pravu i da tužba kod suda ima sve uslove da bude riješena u njegovu korist.

Jučer je, nakon šest godina torture  „Čađave mehane“ prema Besimu Durakoviću, bivšem direktoru Kantonalne uprave inspekcija, uposlenicima Osmanu Džafiću i Šefiku Hodžiću i vlasniku auto-servisa, Ahmedu Bajriću, Općinski sud u Tuzli donio oslobađajuću presudu po tužbi Kantonalnog tužilaštva za krivično djelo korupcije!

Zanimljivo je i to da je 11. jula 2015. godine Kantonalna inspekcija naložila tuzlanskoj „Panonici“ da instalira fiskalne kase kako bi se spriječila krađa novca na slanimm jezerima. Istog časa je Durakovića, koji se u tom trenutku nalazio na komemoraciji žrtvama genocida u Potočarima, nazvao šef “kriminalnog holdinga” Grada Tuzle, Jasmin Imamović i uputio mu prijetnje. Nije trebalo čekati ni deset dana da Kantonalno tužilaštvo krene u akciju prema rečenim osobama koje nikad nisu ouđivane, jer su bili i oficiri Armije BiH i čuvali njen ugled i čast.

Pet  godina torture, iz sasvim političkih motiva vođenoj optužnici, trpi i Edim Kadić, pomoćnik direktora JU Gradske apoteke Tuzla, akteri političkih suđenja u slučajevima „15.maj“ i Rudnik soli Tuzla, a već su zaboravljena dugotrajna procesuiranja kao što su Tuzla-kvarc i druga sa nesagledivim posljedicama za zdravlje optuženih i za budžet Tuzlanskog kantona koji nadoknađuje štete lažno optuženim ljudima.

Naravno, Tužiteljstvo TK ne intgeresuje rušenje ustavnog poretka od strane kriminalnog holdinga Grada Tuzle koji ne poštuje presudu Ustavnog suda Federacije BiH u slučaju krađe vakufskog zemljišta na Brčanskoj Malti vrijednog više od 20 miliona maraka. O tom, potom! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here