Protesti u Bihaću zbog smrti porodilje i njene bebe

0
426
protesti smrt azra becirspahic i njena beba bihac
Azra Bećirspahić (Foto: Internet)

U organizaciji neformalne grupe građana iz Bosanskog Petrovca u subotu će se na glavnom gradskom trgu u Bihaću, s početkom u 12 sati, održati protesti pod nazivom “Azra, mi se borimo”.

Kako su nas informisali organizatori, cilj je da se skrene pažnja na slučaj tragične smrti 25-godišnje Azre Bećirspahić i njene bebe tokom porođaja u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, te da se upozori na loše stanje koje vlada u ovdašnjem zdravstvenom sistemu.

Na protestima se očekuje prisustvo velikog broja građana Bosanskog Petrovca, a biće organizovan i prevoz do Bihaća.

Inače, istraga o ovom nemilom događaju koji se dogodio prije nekoliko dana još traje, a provode je Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova USK.

U sklopu istrage izvršena je obdukcija, a rezultati još nisu saopšteni javnosti.

U međuvremenu o svemu su se oglasili i članovi porodice preminule te upozorili kako je ona uredno išla na preglede i da je s njenom trudnoćom bilo sve u redu – sve do kobne noći kada se dogodio porod.

U javnom pismu koje su objavili traže da se utvrde svi detalji tragičnog događaja i eventualna odgovornost zdravstvenih radnika koji su obavljali porod, ukoliko ona postoji.

Podsjetimo da je Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice, izjavio kako su liječnici učinili sve kako bi sačuvali živote majke i bebe.

“Nažalost, i pored naših napora dogodio se smrtni ishod. U pružanje zdravstvene pomoći bilo je uključeno osoblje sa četiri odjela, svi su dali maksimalan napor i učinili sve što je bilo u njihovoj moći, ali, nažalost, bezuspješno”, istakao je Havić.

Podsjećamo da je Azra bila zaposlena u jednom trgovačkom objektu u Bosanskom Petrovcu i da se prije godinu dana udala, živjela u sretnom braku i skupa sa suprugom očekivala prvo dijete. Također, bila je dugogodišnja sportašica i trenirala je odbojku.

(N.N.)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here