Protesti u Beogradu: Vučiću, odzvonilo je!

Završen je sedmi mirni protest “Srbija protiv nasilja” na kome je nekoliko desetina građana, blokirajući međunarodni put E75, tražilo institucionalnu odgovornost zbog loše bezbjednosne situacije koja je dovela do dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja, javlja Anadolija.

Protest je počeo minutom šutnje za osam rudara koji su poginuli u rudniku u Aleksincu u proleće 2022. godine, a za tu nesreću nadležno tužilaštvo procijenilo da nema odgovornih institucija ili pojedinaca. Rudar Nebojša Stanojević rekao je došao da zajedno sa građanima traži pravdu za svoje prijatelje i kolege, “koji su poslati u mrak bez vode i struje, i nikad se nisu vratili svojim porodicama”. On je istakao da je dolaskom na protest dobio “najbolju moguću potvrdu da nije sam”.

Građani su na protestu poručili da “ili će stati nasilje ili će stati Srbija”. Naglašeno je da to nije radikalizacija već vapaj “da zaštitimo djecu, njihovu bezbjednost i odrastanje, vapaj za srećnom zemljom u kojoj ćemo živjeti bez straha”.

Istaknuto je da skoro mjesec dana protesta nije bilo dovoljno da se srbijanske vlasti probude i preuzmu odgovornost, zbog ćega protesti moraju da dobiju novi oblik.

Navedeno je da se građani još danas obraćaju sa platoa ispred Skupštine Srbije da će se, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, početi konkretnije akcije. Protest je najavljen i za iduću nedjelju, a prema izjavama srbijanskih opozicionara protesti će biti organizovani, osim Beograda, u još 10 gradova.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *