Protesti nezadovoljnih građana Bosne i Hercegovine

Veliki broj građana, njih nekoliko hiljada, okupili su se danas u Sarajevu na platou Skenderija. Razlog okupljanja su visoke cijene goriva, svakodnevna poskupljenja i udari na novčanike građana, ali i povećanja plata imenovanim zvaničnicima. U drugim gradovima dosta manje je okupljenih.

Nakon okupljanja uputili su se prema zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Protesti su najavljeni u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli, Doboju, Brčkom i drugim bh. gradovima.

Kako javlja reporter iz Mostara samo nekoliko desetina građana okupilo se na ovim protestima.

Nekoliko stotina građana okupilo se danas i u Zenici, na Trgu Alije Izetbegovića u centru grada, kako bi iskazali nezadovoljstvo situacijom u zemlji.

Protesti u Banjaluci biće održani na Trgu Krajine u 19.00 časova, u organizaciji Udruženja “ReStart Srpska”. Na protestu će, kako je ironično najavljeno, biti izneseni osnovni zahtjevi, a to su da se političarima umjesto za 500 maraka, plate povećaju za pet hiljada maraka. Zatim, dodali su, da se poveća PDV na osnovne životne namirnice i da se udvostruče akcize na gorivo, uz poruku građanima “NEĆEMO PLATE, HOĆEMO OBEĆANJA!”, piše BHRT.

Iako nije bilo upućivanja zvaničnih zahtjeva, oni su navedeni na Facebook stranici ”50 hiljada građana za proteste protiv vlasti u BiH” koja je i pozvala na ova okupljanja građana.

Ovo su zahtjevi građana

Grupa na Fejsbuku “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” pozvala je građane BiH da u svojim gradovima traže svoja prava.

Kako su naveli, zahtjevi građana su:

– Suspenzija akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.
– Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.
– Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.
– Smanjiti i ograničiti stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i gradevinski materijal.
– Izmjena Zakona o platama- razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne NETO plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije.
– Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1000 KM.
– Smanjenje stope doprinosa na plate, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1000 KM.
– Povećanje djecijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM.
– ovećanje minimalne plate na 1300 KM u neto iznosu.
– Povećanje naknade za demobilisane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.
– Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra, to jest tim ljekara od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama. Zatim Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku porodici da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja. Prednost pri zapošljavanju. Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plate u iznosu 100 posto.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *