Protesti “Pet do 12 za naše rijeke” ispred zgrade Vlade FBiH

0
527

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH danas su se okupili aktivisti “Koalicije za zaštitu rijeka BiH” da bi izrazili nezadovoljstvo zbog neispunjenja zaključka Predstavničkog doma federalnog Parlamenta kojim se zabranjuje izgradnja mini-hidroelektrana na rijekama u tom entitetu.

Naziv protesta je “Pet do 12 za naše rijeke”.

Koordinator koalicije Dragana Skenderija rekla je medijima da Vlada FBiH nije učinila ništa na prijedlogu promjena zakona na osnovu zaključka koji je usvojio Parlament FBiH, a rok za to je bio 23. septembar.

“Nije ništa učinjeno, a u ta tri mjeseca su počele izgradnje novih malih hidroelektrana. Ovdje smo da kažemo da budno pratimo šta se dešava, da nećemo odustati i da idemo do kraja u borbi za naše rijeke”, poručila je Skenderija.

NJihov zahtjev je da se uvede moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana i ukidanje subvencija za izgradnju istih na području cijele BiH.

“Naša očekivanja su da će nadležni početi raditi s ciljem dobrobiti naroda, a ne pojedinaca, odnosno investitora koji nam uništavaju rijeke i bogate se na osnovu uništavanja života ljudi koji žive u koritu tih rijeka”, rekla je Skenderija.

Okupljeni su danas poručili kako rijeke pripadaju svima i da neće odustati od borbe.(bhrt,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here