Protesti bh. građana u najmanje 35 gradova svijeta

Potaknuti aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovni, bh. građani širom svijeta organizuju masovne proteste. Dok su oni najmasovniji zakazani za sutra (ponedjeljak) u Briselu, neki od njih su već održani. Bh. građani u St. Luisu okupili su se jučer, danas su skupovi u Ženevi i Parizu, a sa istim porukama građani će nastupiti u najmanje 35 gradova. Detalje za N1 otkriva Satko Mujagić, jedan od članova organizacionog odbora.

“Trenutno imamo 14 zemalja na listi, gdje će protesti biti u najmanje u jednom gradu. Kada se sve sabere – protesti će se održati u najmanje 35 gradova. Neki su počeli već jučer. Volio bih naglasiti da će protesti trajati dva dana zbog koronavirusa i raznih razloga. Imali smo proteste jučer u St. Luisu, to su bili prvi u Americi. Zatim, po mojim informacijama, danas nas prate Ženeva i Pariz. Imamo i Sydney, koji će biti mali zbog korone”, objašnjava za N1 Satko Mujagić, jedan od organizatora.

Mujagić naglašava da se sutra sa protestima ponovo nastavlja u Evropi i sutra će biti glavni dan.

“Idemo sa Briselom, Londonom, potom Beč, Oslo, Stockholm, Rim, Kopenhagen. U svim ovim gradovima početak je u 12, počinje se sa himnom, a izuzetak je London, gdje protesti počinju u 11, i Oslo, gdje počinju u 18 sati. To znači da ćemo u svakom dijelu dana mi biti negdje”, govori nam Mujagić.

Dodaje da se protesti završavaju sutra naveče na američkom kontinentu – konkretno u Ottawi, potom slijedi Toronto, Portland, Boston, New York.

“U svim ovim gradovima će sutra biti čitano pismo koje smo ispred organizatora, “Platforme za BiH” – nevladine organizacije iz Nizozemske, pisali je za najveće svjetske lidere. Bit će čitano na engleskom jeziku, gdje je potrebno na francuskom, i na našem”, naveo je Mujagić za N1.

Mujagić je naglasio da je riječ o pismu koje sadrži jasne poruke o situaciji u BiH za najveće lidere svijeta, a koje je podržao veliki broj organizacija i pojedinaca iz svijeta, između ostalih i sedam članova Evropskog Parlamenta.

Podsjećamo, protesti će biti održani i u Sarajevu i Tuzli.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *