Protest u Bihaću zbog smrti porodilje i bebe: Hoćemo porodilište bez straha i korupcije

Stotine građana okupilo se danas na Gradskom trgu u Bihaću protestujući zbog još neispitanog slučaja smrti Azre Bećirspahić i njene kćerke, tokom poroda 17. marta 2022. godine.

Proteste su organizovali građani Bosanskog Petrovca želeći ukazati na brojne probleme pacijenata u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

– Ova je poruka trebala biti poslana davno, strašno je kako se prema trudnicama ophode u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, bilo je samo pitanje vremena kada će se nešto ovakvo desiti. Ne želimo spekulisati o krivcima, i vjerujemo u pravosudne institucije ove države i pozivamo ih da izađu, da nam kažu šta se tu ustvari desilo, a ne da zataškavaju – kaže Hadija Karabašić – Mustafić, jedna od organizatora protesta.

Nakon tragičnog događaja pokrenuta je inicijativa da se porodiljama u Unsko-sankom kantonu omogući pratnja tokom poroda.

– Tek smo krenuli sa borbom za pravdu, ne rješilmo li ovdje u Kantonalnom tužilaštvu ići ćemo dalje, da olakšamo i njoj, i meni kao roditelju i da mlade majke dobiju pratnju. Za majke koje tek trebaju rađati, da uđe u zakon da ima roditelj, staratelj, majka bilo ko pratnju gore, jer nama trebaju svjedoci da se više nikom ne desi ono što se desilo mojoj Azri – kaže Mirsad Ferizović, otac tragično preminule Azre Bećirspahić.

Okupljeni građani su jedinstveni u stavu da ćutanje nije rješenje i da je krajnje vrijeme da svi koji su preživjeli neugodnosti progovore, a da nadležne institucije počnu raditi svoj posao kako bi odgovorni za ovakve situacije bili i kažnjeni.

– Tužilaštvo je zaprimilo prijavu, započele su istražne radnje o smrti majke i novorođenčeta, a urađen je nalaz obdukcije koji bi trebao pokazati tačan uzrok i vrijeme smrti, ali i odrediti tok daljnje istrage u svrhu dokazivanja da li u konkretnom slučaju postoje elementi krivičnog djela u postupku liječenja pacijentice i njenog tek rođenog djeteta – objašnjava Senka Delić, portparol u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću do okončanja istrage nisu željeli komentarisati slučaj. (Anadolija)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *