– Zgrada je fizički završena. Ostalo je još da se papirološki sve zaokruži. Da se naprave protokoli o ispitivanju struje i kvaliteti ugrađenih materijala. To je obaveza Direkcije za izgradnju, a tu mislim na Grad Tuzlu i firmu “Giprom”. Mi nemamo načina da ih natjeramo da te protokole završe, a oni su nam uvjet za tehnički prijem zgrade, nakon kojeg ide priključenje struje i useljenje – kaže Mirsad Šuvalić, predsjednik Udruženja građana SPO “15. maj”, koje okuplje kupce nekretnina.

Čekanje bez kraja

Podsjećamo, Stambeno-poslovni objekat “15. maj” je zgrada na Brčanskoj Malti u Tuzli, koja se gradi ukupno 13 godina. Kupci nekretnina svoje stanove platili su više od 10 miliona maraka. Zgradu su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija “Giprom”.

Šuvalić ističe da je zakazao ljudski faktor, odnosno gradska administracija.

– Nama u biti nedostaju tri papira – naglašava on.

Faruk Karić je prije 13 godina potpisao ugovor o kupovini stana s Direkcijom za izgradnju Tuzla.

– Platio sam ukupno 140 hiljada maraka, a ulazim u 14. godinu kako čekam useljenje. Dijete mi se rodilo 2009. godine kada sam trebao useliti u stan, sada ima 11 godina i još nije ušlo u svoj stan. Gradonačelnik Jasmin Imamović, koji je u ovom slučaju osumnjičeni, gleda sa svog prozora ovu zgradu 13 godina. Kakav je to gradonačelnik koji ispod svog balkona može gledati jedno radilište 13 godina – kaže Faruk Karić.

Kupci nekretnina podnijeli su još u oktobru 2016. godine krivičnu prijavu kojom optužuju kompaniju Giprom, odgovorne osobe u Gipromu Saliha i Burhana Šabovića, vlasnika parcele na kojoj je zgrada Mirsada Simičića, zatim Gradsku upravu na čelu s Jasminom Imamovićem, Envera Bijedića i Jasminku Šehović, bivšeg direktora i aktuelnu direktoricu Direkcije za izgradnju i NN lica koja su bila u Upravnom i Nadzornom odboru Direkcije.

Nerad tužilaštva

– Vrijeme je i da provosudne institucije urade svoj posao i imenuju krivce. Mi svi manje-više znamo ko je to. To će biti poruka svim građanima BiH da mogu vjerovati u sistem i državu u kojoj žive. Kantonalno tužilaštvo i dalje navodno radi, ali se ništa ne dešava. Da li je to zato što su ljudi iz Gradske uprave politički angažirani, pa zbog neke krivične prijave ne bi mogli biti kandidati na izborima. Ovdje se radi o pravosudnom sistemu koji nije nezavisan i nije u službi građana, nego lokalnih političara na vlasti – kaže Šuvalić.

On navodi da bi se otvaranjem ovog slučaja otvorila pandorina kutija, a nakon toga mnogi ne bi dobro završili.

– Tužilac Spasojević je tražio da preuzme ovaj naš slučaj. Tužioci vrlo rado ustupaju ovakve predmete zbog kompliciranosti i obimnosti, a ovdje imamo obrnutu situaciju, gdje tužilac Serhatlić ne želi da ustupi predmet tužiocu koji želi da radi. Zašto? Pa zato što prikriva taj slučaj, ali doći će vrijeme kada će sve izaći na vidjelo – zaključio je Šuvalić.

Današnji protesti protekli su pod budnim nadzorom nepotrebno velikog broja policajaca, koji su neke sudionike i legitimisali.

Ogorčenim građanima podršku je dolaskom pružio jedino Derviš Čičko, kandidat Naše stranke na narednim izborima za gradonačelnik Tuzle. (Faktor, tl – Foto: Ekipa TZL.ba)