Protest prevoznika: TK leži na uglju, a prevoznici moraju u Stanare! (Foto)

Oko 50 prevoznika danas je parkiralo kamione pred kapijom Rudnika “Mramor”, koji posluje u sastavu Rudnika uglja “Kreka” Tuzla. Prevoznici traže da im se omogući isporuka uglja koja ima je uskraćena od avgusta.

Kako su danas pojasnili, uprava  rudnika “Kreka” obustavila je slobodnu uplatu uglja od avgusta, prevoz vrši samo nekoliko firmi, a ostali su vozili ugalj iz rudnika Stanari, ali tamo isporuka prestaje ovog mjeseca.

“Unazad dvije godine imamo problem da u punoj sezoni nam obustave uplatu i isporuku uglja. Prave monopol i traže da samo pojedine firme, dvije, tri, voze unazad dvije godine. I u Mramoru i u Šikuljama, a na Dubravama nema već duže vrijeme isporuke za maloprodaju”- rekao je Semir Ćatović, prevoznik.

Dodaje da je napravljen monopol za nekoliko firmi koje vrše prevoz iz Šikulja i Mramora. Da bi opstali, prevoznici su morali ići po ugalj u Stanare.

“Borimo se dan za danom. Imali smo sada malo Stanare, tovarili,vozili. Oni su nas otjerali u Stanare koji su od Šikulja i Mramora udaljeni oko 58 km u jednom pravcu. Od rudnika koji ti je 100 metara od kuće”- kaže Izet Zahirović, jedan od prevoznika.

Ili svima ili nikome, kažu ljutiti prevoznici (Foto: N. Tadić)

Zahirović je prevoznik 28 godina i ističe da je teško poslovati i vršiti prevoz u ovim uslovima, jer njegovi kupci podnesu zahtjev za ugalj i uplate, ali prevoznici ne dobiju potpisan dokument u rudniku.

“Od ovih kamiona ovdje, niko iz Mramora nije natovario tone uglja oko tri mjeseca. Čekamo danima da u Kreki potpišu predračun. Da preživimo, išli smo po ugalj u Stanare, odavdje udaljen 85 km u jednom pravcu. Od rudnika koji ti je 100 metara od kuće, moraš ići u Stanare”- ogoročen je Zahirović.

Njegov kolega Sevludin Kurtić, dugogodišnji prevoznik, također, ističe da je problem sve veći upravo zbog toga što primat za utovar ima nekoliko firmi.

“Samo trojica ljudi tovare, sinoć su puno natovarili. Išli smo i na utovar u Stanare. Ako nema uglja, nema nikome. Nas boli nepravda. I samo nešto izmišljaju. Traže nam HTZ opremu, kupili smo i to. Pa, tražili su lične karte naših kupaca. Nosili smo i to. Jutros čujemo najnovije nešto, a to je da svaki kupac, pa i djed i nena od 80 godina, mora doći lično njima sa ličnom kartom i podnijeti zahtjev, a oni sa svojim vozilima izvlače kako hoće”- ispričao je Kurtić.

Krajnji kupci su u neizvjesnosti i brigama. Jedan od njih je Izet Halilović koji kaže da je penziju zaradio u Rudniku “Mramor”, a da danas kao penzioner, ne može dobiti ugalj, iako ga je uplatio.

“Ne mogu da dobijem dvije, tri tone. Kome da se obratim? Uplatio sam ugalj i čekam. Do kada, nemam pojma. Dao sam oko 1.000 KM i čekam. Uzimam sa strane ugalj i drva, jer moram se grijati nekako”- priča Halilović.

Prijevoznici su ranije uputili pisma  Vladi TK, Federalnoj vladi i “Elektroprivredi ” BiH te najavili podnošenje krivične prijave ukoliko današnji protest ne urodi plodom.

Iz Rudnika “Kreka” ne žele davati komentare za medije kao ni do sada, ali saznajemo da je održan sastanak sa prevoznicima te obećano uvažavanje dijela njihovih zahtjeva. (Nataša Tadić)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *