Protest nekadašnjih uposlenika mirovne misije NATO/EUFOR u BiH

Nezadovoljni bivši uposlenici mirovne misije NATO/EUFOR u BiH pred sjedištem baze u sarajevskom naselju Butmir ponovo su protestovali, zahtijevajući ostvarivanje prava iz radno-pravnog odnosa. Traže isplatu doprinosa, regresa, toplih obroka za godine provedene u Misiji. Čak i donesene odluke Arbitražnog suda u korist radnika nisu provedene od 2018. godine. Iz baze EUFOR-a umjesto odgovora samo najava sastanka s advokatom obespravljenih radnika naredne sedmice.

Bivši uposlenici mirovne misije NATO/EUFOR u BiH traže ono što im, poručuju, i pripada. Ostvarivanje prava na penziono i zdravstveno osiguranje na koje mnogi čekaju dvije decenije.

– Prema Evropskim zakonima, ako radiš pet godina bez prestanka imaš pravo na evropsku penziju. Mi smo bili prisiljeni da potpišemo ugovor da odustajemo od evropske penzije. Mi imamo pravo na evropske penzije, a ugovori potpisani pod pritiskom nisu validni – ističe prevodilac Mira Obradović.

– Imao sam 37, sada mi je 63. Radeći vjerovatno i zbog tog SFOR-a ima ljudi moje slične sudbine. Obolio sam, imam karcinom i mislim da to neću dočekati – dodaje Boško Sjenica.

Sudovi u BiH nisu nadležni za vođenje postupaka bivših zaposlenika EUFOR i NATO misija, ali jeste mješovita komisija koja godinama ne zasjeda, a ni oni koji su dobili sporove nisu bolje prošli. Oko pet i po hiljada osoba do sada je predalo zahtjeve za naknadu potraživanja, piše FTV.

– Imamo konačne arbitražne odluke, koje su izvršne i konačne, ali su neprovedive. Oni ne žele isplatiti iznos. Te odluke mi kao njihovi opunomoćenici imamo još iz 2018. godine i nijedna nije isplaćena, osim za ljude koji su radili u Glavnom štabu – kaže Avdo Salihbegović, advokat bivših uposlenika NATO i EUFOR misije u BiH.

Iako su radili za različite kontingente zemalja članica misija u BiH, njihova sudbina je slična.

– Predlažem ispred uposlenika njemačkog kontingenta da blokiramo Ambasadu Njemačke. Oni nam nakon 11 godina duguju PIO-MIO, zdravstvo, tople obroke, regrese. To je oko 60.000 eura – navodi Mehemet Topalović.

– Advokati kažu da imamo prinudnu naplatu: od koga, kako i koliko ima od prinudne naplate do Strazbura, jer navodno mio se nemamo ni prava tamo žaliti – kaže Mira Matić.

Iz baze Eufora su upoznati sa zahtjevima obespravljenih radnika. Da li će oni biti i ispunjeni biće poznato nakon sasatanka s njihovim advokatom, zakazanim za narednu sedmicu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *