Protest građana ispred Tužilaštva BiH zbog hapšenja direktora OSA-e

0
170
protest gradjani tuzilastvo bih hapsenje direktor osa
Ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine se okupila grupa građana kako bi iskazala podršku direktoru OSA (Foto: Klix.ba)

Ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine se okupila grupa građana kako bi iskazala podršku direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, koji je jučer uhapšen u Sarajevu.

Okupljena grupa građana stoji na parkingu ispred zgrade Tužilaštva i Suda BiH. Otprilike stotinu okupljenih je mirno došlo, neki od njih nose transparente i razgovaraju, a ispred zgrade državnog tužilaštva je prisutan i veći broj policajaca koji osiguravaju skup.

Među okupljenima je i Fikret Prevljak, bivši čelnik SDA Ilidža i kandidat za načelnika te općine.

Novinarima se obratio Salko Zildžić, SDA-ov kadar iz Tuzle, koji je kazao da je hapšenje Mehmedagića “predstava za javnost”. Ističe da su mnoge afere zataškane, a da je u posljednjih nekoliko godina primjetan namjerni udar na Mehmedagića.

“Ovo nema veze sa SDA, ovo je naš lični odgovor na nenormalno dešavanje”, rekao je Zildžić.

Mehmedagića su jučer pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uhapsili zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca, a u vezi s provjerama njegove diplome te transakcija prilikom kupovine dvije kuće.

Mehmedagić je jutros predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH na daljnje postupanje nakon što je ostao 24 sata u prostoriji za zadržavanje MUP-a KS. U zakonskom roku bi tužilac trebalo da zatraži pritvor za Mehmedagića ili da ga pusti na slobodu.

Zbog ovih dešavanja neformalna grupa građana je i organizovala protest, a pridružili su im se i borci iz Federacije BiH te druga udruženja. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here