Prosvjednici u Americi srušili bistu Georga Washingtona (Video)

0
103

Prosvjednici u Portlandu su zapalili i srušili bistu prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona. To nije jedina bista koja je srušena u posljednjih nekoliko dana.

Stauta je srušena u četvrtak, 18. lipnja. Na fotografijama i videozapisima se može vidjeti da su na statui ispisane političke poruke poput one: “Genocidni kolonizator, Ti si na zemlji domorodaca, Životi crnaca su bitni i Veliki Floyd”.

Posljednji natpis je posvećen afroamerikancu Georgeu Floydu koji je smrtno stradao tijekom policijske intervencije kada ga je policajac prikliještio nogom za pod duže od osam minuta zbog čega su krenuli masovni prosvjedi diljema Amerike i svijeta.

Na bisti je također bilo ispisano 1619, što je godina kada su prvi robovi useljeni u Sjedinjene Američke Države. Iz portlandske policije su poručili da je grupa osoba koja je srušila bistu pobjegla i da nitko nije uhićen.

Prije tjedan dana, 13. lipnja, u Portlandu je srušena statua trećeg američkog predsjednika Thomasa Jeffersona.

Nalazila se ispred srednje škole. Na njoj je bilo ispisano “robovlasnik”. Spomenuti predsjednici su imali na stotine svojih robova.

U SAD-u su osim navedenih, srušene i mnoge druge biste osoba koje se dovode u vezu s robovlasništvom.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here