Propali pregovori o Izbornom zakonu BiH

Propali su pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Posljednja runda pregovora održana je danas u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Na sastanku s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyjem bili su lideri šest stranaka (HDZ, HDZ 1990, SDA, NiP, NES, SBB) u BiH.

Propao je još jedni pokušaj da se hrvatska i bošnjačka strana dogovore o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Posljednja runda pregovora je održana danas u zgradi Delegacije Evropske unije, a na sastanku sa direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyjem bili su lideri šest stranaka (HDZ, HDZ 1990, SDA, NiP, NES, SBB) u BiH. Oni su i u prethodna četiri dana održavali višesatne sastanke na kojima su pokušali da približe stavove.

Nakon neuspjelih pregovora iz zgrade Delegacije EU su izašli pregovarači koji su poručili da su pregovori propali.

Bakir Izetbegović je bez izjave za novinare napustio sastanak, dok je Dragan Čović kazao da mu je žao zbog ishoda pregovora jer je time “najviše izgubila BiH”.

“Ja ovo doživljavam brutalnim udarom na BiH zbog aktuelne političke situacije. Mi moramo nastaviti dalje, nema nam druge”, rekao je Čović te nastavio:

“Oni koji su pokušali razgraditi FBiH poručit ću im da nisu sad uspjeli i da nikada neće uspjeti, jer time ruše BiH. Mi smo napravili nekoliko ustupaka, ali nismo mogli ići dalje.”

On je također rekao da je pet od šest stranaka prihvatalo prijedloge koji su bili na stolu, dok o samim prijedlozima nije detaljisao.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *