Promovirana VII klasa pripadnika Osnovne oficirske obuke

Promocijom i polaganjem zakletve državi Bosni i Hercegovini 11 kandidata i tri kandidatkinje VII klase Osnovne oficirske obuke, Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) bogatije su za 14 mladih potporučnika.

Svečanoj ceremoniji upriličenoj u Centru za profesionalni razvoj u Travniku prisustvovali su načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad, zamjenik načelnika ZŠ OSBiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, zamjenik komandanta Komande za podršku (KP) OSBiH brigadir Rusmir Mrković, komandant Komande za obuku i doktrinu (KOiD) brigadir Slaven Blavicki, komandant Centra za profesionalni razvoj (CPR) brigadir Hazrudin Hasagić, te ostale zvanice.

General Senad Mašović čestitao je kandidatima promociju u čin potporučnika te izrazio zadovoljstvo što danas prisustvuje promociji VII klase oficira u početni oficirski čin potporučnika.

Naglasio je da se pored ovog projekta obuke oficira za potrebe OSBiH nastavlja školovanje u visokoškolskim institucijama u inostranstvu.

Mašović se prisjetio 2014. godine kada su OSBiH prvi put iz vlastitih kapaciteta, uz nesebičnu pomoć partnera i prijatelja iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i NATO Štaba u Sarajevu, osmislili, planirali i izveli novi i samoodrživi model odabira, edukacije i obuke za prijem kandidata na početne oficirske dužnosti u OSBiH.

Ovaj model je po svom sadržaju, metodu i svim ostalim referencama usaglašen sa visokim standardima edukacije i obuke zemalja članica NATO-a, ali u potpunosti prilagođen kapacitetima, potrebama i uslovima života i rada u OSBiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

General Mašović je zahvalio partnerima iz Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH i NATO Štaba u Sarajevu, kao i KOiD-u sa svojim centrima.

Najuspješnijim polaznikom VII klase Osnovne oficirske obuke proglašen je potporučnik Stefan Bećarević, navodi se u saopćenju OS BiH.

Podijeli

One comment

  1. Cestitamo. Na zalost, puno njih su dosli tu preko stele, djeca su vojnih lica i funkcionera, te kvare opstu sliku o OS BiH. Potpirucnici dolaze u OS koje su na klocnama, gdje je samo generalima lijepo. Zalosno…sta bi od ARBiH. Nemojte ovo cenzurisati, jer je ISTINA.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *