Promovirana knjiga Avde Hume u Mostaru

0
543

Promocija knjige “Moja generacija” Avde Hume održana je u srijedu navečer u Mostaru.

Knjiga ovog, kako navode organizatori, bosanskohercegovačkog antifašiste, narodnog heroja te nositelja važnih političkih dužnosti u bivšoj Jugoslaviji, objavljena je u ediciji “Bosanski portreti” izdavačke kuće “Vrijeme” iz Zenice.

Predstavljanje knjige Avde Hume Djelo su predstavili profesori Muamer Spahić, Mirko Pejanović i Adnan Velagić. Inače, Avdo Humo rođen u Mostaru 1914. godine. Školovao u rodnom gradu, te Bihaću i Beogradu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, studij svjetske i jugoslavenske književnosti.

Pred rat i tijekom Drugog svjetskog rata, navode, bio je jedan od pokretača i glavnih organizatora patriotskog ujedinjavanja naroda Bosne i Hercegovine u borbi protiv fašizma.

Predstavljanje knjige Avde Hume ”Iako su mu partijske kolege zaprijetili da će ga “izbrisati iz povijesti”, Avdo Humo će zasigurno biti upamćen kao jedna od najvažnijih političkih osoba BiH u 20. stoljeću, prije svega zbog uloge koju je s Rodoljubom Čolakovićem i Josipom Brozom Titom imao u reafirmaciji bh. državnosti na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH- a i Drugom zasjedanju AVNOJ-a”, poručili su ranije organizatori promocije.(bljesak,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here