Promocija dokumentarca “Piralen naš svagdašnji”

Promocija dokumentarca “Piralen naš svagdašnji” večeras će biti promoviran u Tuzli u Ateljeu "Ismet Mujezinović", sa početkom u 18 sati.

0
235
Promocija dokumentarnog filma

Promocija dokumentarca “Piralen naš svagdašnji” večeras će biti promoviran u Tuzli u Ateljeu “Ismet Mujezinović”, sa početkom u 18 sati.

Dokumentarni film “Piralen naš svagdašnji”, nastao u koprodukciji Udruženja Front slobode iz Tuzle i Udruženja Radnička solidarnost iz Banjaluke, a u sklopu platforme Zemlja–Voda–Zrak(ZVZ), biće prikazan danas u Tuzli.

Promocija je najavljena za 18 sati u Ateljeu Ismeta Mujezinovića.

Autorski tim filma čine tuzlanske rediteljice i producentice Azra Jašarević i Sanja Horić, te banjalučki novinari Gordana Katana i Erduan Katana.

Film “Piralen naš svagdašnji” govori o postratnoj privatizaciji u banjalučkom industrijskom kompleksu Incel, koja je dovela do nepropisnog skladištenja i zbrinjavanja toksičnog ulja piralen, te zagađenja životne sredine i vode.

U sklopu projekta nastao je i strip “Zemlja-Voda-Zrak” koji govori o nekoliko odvojenih slučajeva zagađenja okoliša u Bosni i Hercegovini. Autorski tim koji potpisuje strip su urednik i profesor Damir Arsenijević – osnivač platforme ZVZ, te književnica Šejla Šehabović i ilustrator Marko Gačnik.

Jedan od “junaka” ovog stripa je i novinar i politolog Husein Oručević iz Mostara, koji se u sklopu platforme ZVZ bavio opsežnim istraživanjem i izvještavanjem o problemu deponije Uborak u Mostaru.

Ovaj projekat je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

“Zemlja-Voda-Zrak” je platforma u okviru koje se utemeljuje i razvija ekološka humanistika u Bosni i Hercegovini kroz produktivnu saradnju između aktivizma, nauke i umjetnost.

Nakon filma planiran je razgovor u kojem učestvuju: Šejla Šehabović, Marko Gačnik, Husein Oručević, Damir Arsenijević, Sanja Horić i Azra Jašarević, a moderator će biti Adnan Gavranović.(tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here