Projekat DECI može BiH olakšati put ka euroatlantskim integracijama

Projekat DECI (Regionalna inicijativa država članica: Albanija, Austrija, Hrvatska, Mađarska, Italija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Crna Gora) koji može BiH olakšati put ka euroatlantskim integracijama.

Podrška Oružanih snaga Italije procesu evropskih i euroatlantskih integracija BiH

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović, sa zamjenicima generalmajorom Ivicom Jerkićem i generalmajorom Gojkom Kneževićem, u utorak je primio u posjetu načelnika Generalštaba odbrane Republike Italije admirala Giuseppea Cavo Dragonea.

Tokom susreta bilo je riječi o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu i svijetu sa osvrtom na dešavanja u Ukrajini i Bliskom istoku, operaciji „Althea“ u Bosni i Hercegovini, stepenu realizacije i učinkovitosti dosadašnje bilateralne vojne saradnje oružanih snaga BiH i Republike Italije te mogućnostima proširenja saradnje u narednom periodu.

Posebno je istaknut projekat DECI (Regionalna inicijativa država članica: Albanija, Austrija, Hrvatska, Mađarska, Italija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Crna Gora) koji može BiH olakšati put ka euroatlantskim integracijama.

Mašović se zahvalio na podršci koju Italija pruža BiH i njenim oružanim snagama na putu euroatlantskih integracija, dok je Dragone istakao punu podršku Oružanih snaga Italije procesu evropskih i euroatlantskih integracija BiH, kao i doprinosu regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

Posebnu zahvalnost je iskazao za učešće jednog pripadnika OSBiH na kursevima „Instrumentalna aerodromska kontrola“ i „Procedura prilazne kontrole“ u Republici Italiji. Obuka se u potpunosti provodila u skladu sa regulativom Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) i EU standardima kontrole letenja te bila usmjerena na usavršavanje operativnih tehnika kontrole zračnog  prostora.

Republika Italija bila je jedan od značajnijih učesnika u finansijskoj podršci projektu „Perspektiva“ koji je imao za cilj finansiranje otpuštenih vojnika iz OSBiH i u istom je učestvovala u iznosu od 1,5 miliona eura.

Obostrano je istaknut značaj učešća pripadnika Oružanih snaga Italije u operaciji „Althea“ EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, a obzirom da je Italija zemlja članica  NATO-a i Evropske unije.

Zajednički je izraženo uvjerenje da će saradnja oružanih snaga BiH i Italije i dalje biti uspješna, te nastavljena kroz realizaciju mnogih projekata i aktivnosti koji donose korist objema stranama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *