Proglašen dan žalosti u BiH povodom stravične tragedije u Beogradu

Vijeće ministara je na vanrednoj sjednici večeras proglasilo 5. maj danom žalosti u BiH zbog smrtonosne pucnjave koja se dogodila u školi u Beogradu.

U saopćenju se navodi da je održana hitna telefonska sjednica na kojoj je donesena odluka o danu žalosti, prenosi Klix.ba.

Zastave na institucijama BiH će tim povodom biti spuštene na pola koplja, a televizijski i radijski sadržaj, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za taj dan potrebno je prilagoditi Danu žalosti.

Informaciju o odluci je sa svojim prijateljima na Facebooku podijelila i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić.

“Vijeće ministara BiH je donijelo odluku oproglašenju 5.5. danom žalosti u BiH povodom pogibije osmero učenika i pripadnika osiguranja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu”, napisala je ona.

Ranije je Vlada RS-a na vanrednoj sjednici donijela odluku o proglašenju dana žalosti u RS-u prilikom čega su najavljene i oštrije mjere u školama kao što je testiranje učenika na narkotike i zabrana korištenja mobilnih telefona.

Premijer FBiH Nermin Nikšić je danas poručio kako dan žalosti treba biti proglašen na teritoriji cijele BiH, kao odluka Vijeća ministara BiH, što je i učinjeno večeras.

U cijelom regionu se građani opraštaju i žale za nevino stradalom djecom i radnikom osiguranja iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” koje je ubio 13-godišnji učenik škole nakon što je napravio detaljan plan masakra. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *