Profesori RGiGF-a prezentirali projekat ranog upozoravanja na klizišta i bujice (Foto)

Profesori Rudarsko–geološko i građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, predvođeni dekanom Kemalom Gutićem, danas su premijeru Tuzlanskog kantona Irfanu Halilagiću i njegovim saradnicima prezentirali uspješnu realizaciju projekta RESPONS, a koji se realizira u okviru Interreg – IPA CBC programa međunarodne saradnje.

Radi se o projektu Sistema ranog upozoravanja kao odgovor na rizik od pojave klizišta i bujičnih tokova, koji bi osim efekata u oblasti naučno-istraživačkog,rada mogao imati i praktičnu primjenu, odnosno prevenciji nastanka klizišta.

Projektni partneri Rudarsko-geološkog i građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli su Hrvatski geološki institut iz Zagreba i JU Zavod za geološka istraživanja iz Podgorice.

Ukupna vrijednost projekta je blizu milion eura. Predviđeno je da se projekat okonča u martu iduće godine, ali je, s obzirom na kvalitet samog projekta, Fakultetu, uz povećanje projektnog budžeta, ponuđeno i produženje projekta do septembra 2023. godine, istakao je danas dekan RGiGF-a, Kemal Gutić.

„Zadovoljstvo je prisustvovati prezentaciji projekta koji, koristeći domaću pamet donosi toliko benefita našem kantonu. S jedne strane ovakav projekat značajno može unaprijediti rad naših službi civilne zaštite, a s druge donosi i druge bemefite u smislu opreme koja će unaprijediti i obrazovni proces na Fakultetu i Univerzitetu u Tuzli. Kada su u pitanju ovakvi projekti, Vlada TK svakako će podržati njihovu realizaciju, čime želimo animirati i druge fakulteta da krenu ovim putem“, zaključio je premijer Halilagić.

Uz premijera Halilagića današnjoj prezentaciji su u ime Vlade TK prisustvovali i ministar finansija TK Suad Mustajbašić, te savjetnici premijera Jasminko Mahovkić i Hasan Fehratović, dok su uime Fakulteta projekat prezentirali profesori Kenan Mandžić i Adnan Ibrahimović, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *