Profesionalne OSBiH garant izvršenja zadataka

Profesionalnost OSBiH garant efikasnog izvršenja Zakonom definiranih zadataka.

Član Predsjedništva Bosna i Hercegovina Denis Bećirović razgovarao je s načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem kada je naglašena važnost visokog nivoa profesionalnosti svih pripadnika Oružanih snaga BiH.

Mašović je informisao Bećirovića o težišnim zadacima i realiziranju predstojećih aktivnosti Oružanih snaga BiH, statusu njenih pripadnika, logisticiranju i operativnim sposobnostima Oružanih snaga BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Bećirović je naglasio važnost efikasnosti funkcioniranja odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine, uz potpunu primjenu odredaba Zakona o odbrani BiH, te poštivanje propisane civilne kontrole i lanca komandiranja i kontrole nad Oružanim snagama BiH, od Predsjedništva BiH do komandanata podređenih komandi i jedinica.

Razgovaralo se i o realiziranju odluka o veličini i strukturi Oružanih snaga BiH i Plana razvoja i modernizacije, pri čemu je naznačena neophodnost profesionalnog i odgovornog angažiranja svih ovlaštenih pojedinaca, u institucijama nadležnim za te procese u cilju uspješnog izvršenja Zakonom definiranih zadataka Oružanih snaga BiH.

Tokom razgovora istaknuto je da su Oružane snage BiH bile i ostat će jedna od vodećih institucija BiH u pogledu reformi i dostizanja zadatih standarda, što je dodatni motiv i obaveza da nastave održavati visok nivo obučenosti, profesionalnosti, vojne spremnosti i interoperabilnosti sa standardima Evropske unije i NATO-a.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *