Prof. dr. Meho Alić-Partić: Šezdeset godina aktivnog rada u sportu (Foto)

Nije mala stvar napuniti 60 godina života, biti zdrav, živahan i maksimalno angažovan, pun enenrgije. A šta tek reći za osobu koja je već šest decenija aktivna u sportu i nema namjeru odustati!?

Upravo toliko godina u sportu je prof. dr. Meho Alić-Partić, vječiti mladić, dobro poznato lice s košarkaških i, općenito, sportskih terena, iz dvorana, s trenerskih, iz školskih i fakultetskih klupa.

Rođen je 1946. godine, živi u Tuzli gdje je završio osnovnu, Učiteljsku i Višu pedagošku školu, a zatim i Fakultet za fizičku kulturu u Sarajevu, gdje je i magistrirao iz oblasti košarke.

ŽIVOTNI I PROFESIONALNI ANGAŽMAN POSVETIO SPORTU

Nastavničku karijeru započeo je u Elektrotehničkom školskom centru u Tuzli, a onda prešao na Univerzitet u Tuzli gdje je doktorirao na temu košarke. Predavao je i sportske igre.

U penziju sam otišao kao redovni profesor za timske sportove (košarka, odbojka, rukomet  i nogomet – op.a.). Objavio sam 12 knjiga i veliki broj naučnih i stručnih radova iz područja sportskih igara, naravno najviše iz košarke, koja je moj omiljeni sport. Učestvovao sam u velikom broju projekata, seminara, edukacija TV i radio emisija. Jednostavno, svoj profesionalni i životni angažman posvetio sam sportu – kaže prof. dr. Alić-Partić u uvodu razgovora za portal TuzlaL!VE.ba.

Po odlasku u penziju angažovan je na Pedagoškom fakultetu u Bihaću, na redovnom i postidplomskom studiju, i u „Udruženju sport i zdravlje“, gdje je i danas u 76. godini života vrlo aktivan.

Odrastao sam u tuzlanskoj ulici Kaldrma, u podnožju Ilničice, te sam tu kao dječak provodio najviše vremena u igri, ali i na na školskom igralištu osnovnih škola „Pazar“ i „Mosnik“, kao i kod stare Gimnazije. Prvu ljubav o sportu stekao sam od nastavnika fizičke kulture Meše Mešića, Vase Savića i profesora Saliha Seleskovića Seleta, u osnovnoj školi, a i od prednjaka Ričke Jaroslava Rileta u DTV „Partizanu” – podsjeća naš sagovornik.

SA 14 GODINA POČEO TRENIRATI NOGOMET

Nekada, u većini sportova nije bilo rane specijalizace i selektiranja mladih igrača, pa se većina učenika bavila s više sportova.

Košarka je bila sve popularnija, pa sam u okviru školovanja u Učiteljskoj školi bio učesnik, a i organizator brojnih košarkaških takmičenja. Ljubav prema sportu još više mi je razvio profesor fizičke kulture, Milutin Janković, koji me je savjetovao da upišem popularni DIF i da se bavim s više sportova – naglašava.

Sa 14 godina počeo je Meho Alić-Partić trenirati nogomet, a njegova prva registracija bila je 1962. godine za juniore FK „Proleter”. Osim nogometa, kao i većina vršnjaka u tom vremenu, bavio se rukometom, odbojkom i košarkom.

Košarka, koja je ekspanziju doživila 70-tih godina, kada je bivša država postala prvak svijeta 1970. godine u Ljubljani (Jugoslavija zlato, Brazil srebro, SSSR bronza – op.a.), doprinijela je da se u trenerskim poslu više počne baviti ovim sportom.

Prva iskustva u trenerskim poslu vezana su za Košarkaški klub u DTV „Partizan“ iz Bukinja, a zatim u DTV“ Partizan“ iz Kreke. Dobri sportski rezultati u krečanskom klubu duge tradicije odveli su me u KK „Sloboda – Dita”, gdje sam radio kao trener i šefa stručnog štaba mladih selekcija. U klupskim takmičenjima imali smo dobre rezultate što se može zaključiti i po tome da su u juniorskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine nastupali Amir Delalić, Jusuf Kravić, Mehmedalija Dragić, djeca s tuzlanskog asfalta – podsjeća profesor Alić-Partić.

U ZLATNO DOBA SLOBODA DITE

Košarkaški sport ga je opredjelio i za naučno istraživački rad u tom području, pa je  u svom magistarskom radu istraživao antropometrijske i motoričke komponenta uspjeha u košarkaškoj igri, a doktorskom disertacijom je istraživao elemente koji uslovljavaju preciznost u košarci.

U KK „Sloboda- Dita“ je angažavan kao kondicioni trener u ratu 1992. godine. Kao član stručnog štaba s ekipom je osvojio prvi naslov prvaka Bosne i Hercegovine 1993. godine, a zatim još jednom u sezoni 1994./1995., te tri puta  Kup Bosne i Hercegovine. Sa ekipom je bio i na prvoj međunarodnoj utakmici Sloboda Dite, jedne ekipe iz naše države poslije rata.

Sa rektorom Univetziteta prof. dr. Izudinom Kapetanovićem i doc. dr. Vlatkom Šeparovićem bio inicijator osnivanja Univerzitetskog Košarkaškog  kluba  „Student“, koji se takmičio u A-2 ligi Federacije Bosne i Hercegovine. Tu je obavljao funkcije sportskog direktora, predsjednika kluba i kondicionog trenera. Klub je “dogurao” do Prve košarkaške lige BiH.

Učestvovao sam i u formiranju Udrženja sportskih trenera A-2 košarkaške lige Federacije Bosne i Hercegovine i, ujedno, obavlja funkciju predsjednika Stručne komisije. Također, 2007. godine učestvovao sam u formiranju Univerzitetskog sporta društva i postao njegov prvi predsjednik. Odlaskom u penziju imenovan sam počasnim predsjednikom Univerzitetskog sportskog društva – navodi profesor dio svog obimnog angažmana u sportu.

DUPLA KRUNA S ODBOJKAŠICAMA “JELOVICE”

U odbojkaškom klubu Jelovica 2004. godine angažovan je kao šef stručnog štaba i kondicioni trener. Bilo je to zlatno doba tuzlanske ženske odbojke.

OK Jelovica je bila prvak BiH i pobijednik kupa BiH. Godinu poslije izabran sam za šefa stručnog štaba i kondicionog trenera Odbojkaške reprezentacije BiH, nakon ujedinjenja Odbojkaškog saveza Federacije i Odbojkaškog saveza RS. Bio sam učesnik prve međunarodne utakmice juniorske i seniorske odbojkaške reprezentacije naše zemlje – kaže prof. dr. Alić-Partić.

U profesorskoj i trenerskoj karijeri odrganizovao  i učestvovao u više seminara za proferore i sportske trenere, a  2009. godine osnovao je Udruženje za sport i zdravlje, sa mini fitness centrom, kome je osnovni zadatak da širi i popularizuje sport kroz njegove biološke, zdravstvene rehabilacione i psiho sociološke funkcije.

Eto da na kraju kažem i to da je moj dugogodišnji hobi rekreativni i sportski ribolov „Uhvati i pusti”. Član sam Udruženja sportskih ribolovaca u Tuzli, Gradačcu i Orašju. Uglavnom, cijeli život sam u sportu kome mogu zahvaliti na igračkoj kao i profesorskoj karijeri. Da kažem, sport me je odredio kao osobu, usadio mi je mnoge vrline, a najveći kompliment mi je kada me i danas sretnu nekadašnji moji igrači, učenici i studenti i kažu kako sam i njima pomogao da stasaju kao dobri ljudi, posebno u sferi sporta – zaključio je prof. dr. Meho Alić-Partić na kraju razgovora za portal TuzlaLIVE.ba.

Dodajmo za kraj još da naš sagovornik sa suprugom živi u Tuzli, imaju dvije kćerke i tri unuka. (M.P. – Foto: Porodični album, arhiva portala)

Podijeli

5 0 komentara

  1. Dobar dan, ja sam mr sc Sulejman Mulic Sulc profesor. uredjivackom kolegiju iskrene cestitke u kreiranju portala sa vrlo zanimljivim temema. Imam jednu molbu ako mogu da preuzmen dio Vaseg teksta o prof dr Mehi Alic Partic sa obaveznim navodima izvora odakle sam preuzeo..Inace ja sam i autor nekoliko rukopisa a prosle godine iz stampe je izasla moja knjiga “Bio u Tuzli”..Unapijed hvala

    • Profesore Mulić, naravno da Vam dopuštamo da koristite tekst koji smo objavili. Lijepo od Vas što ste nas kontaktirali. Svako dobro Vama i porodici! 🙂

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *