Produžen rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u Tuzli

Građani moraju imati valjan dokaz da žive na određenoj adresi, a taj dokaz je zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađene kuće
Tuzla pogled Ilinčica
Vrijeme za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata (Foto: Arhiva TL)

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, a Skupština bi uskoro trebalo da usvoji da se rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, produži do 31. decembra iduće godine. U gradskoj administraciji Tuzle smatraju da se mora prestati sa produžavanjem roka za legalizaciju ovih objekata.

Kako bi zaustavili daljnju nelegalnu gradnju, i riješili sve predmete iz prethodnih godina, tokom kojih je sagrađeno oko 7.000 bespravnih objekata, gradska administracija Tuzle je u junu ove godine formirala posebno odjeljenje koje se bavi isključivo legalizacijom tih objekata.

U ovom Odjeljenju kažu da postoji veliki interes građana, a taj interes objašnjavaju i dijelom zbog izmjena Zakona o prebivalištu. Sada građani moraju imati valjan dokaz da žive na određenoj adresi, a taj dokaz je zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađene kuće. Problem nelegalne gradnje, smatraju u ovom Odjeljenju, moguće je riješiti tek kada se prestane produžavati rok za legalizaciju.

Produženje roka do 31. decembra naredne godne bi, smatraju u gradskoj administraciji Tuzle, trebao biti taj krajnji rok jer u suprotnom je obesmišljen Zakon o uslovima i postupku legalizacije bespravno sagrađenih objekata. I u aktuelnoj parlamentarnoj većini u Skupštini TK smatraju da se mora prestati produžavati rok za legalizaciju.

Centar Tuzle, pogled s Ilinčice 2003. godine (Foto: MPt)
Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *