Produžen pritvor zastupniku Skupštine Brčko distrikta

0
102

Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor zastupniku Skupštine Brčko distrikta Peji Mendešu, Jasminu Ravkiću i Mati Gluhakovići zbog sumnje da su iskoristili lične dokumente većeg broja građana Distrikta prijavivši ih bez njihovog znanja za glasanje van BiH.

Pritvor im je produžen za još dva mjeseca zbog opasnosti da bi u krivičnom postupku mogli uticati na svjedoke.

“Sumnja se da je Mendeš preko osuđenog Ravkića, uz obećanje da će mu svojim uticajem osigurati zamjenu kazne zatvora za rad za opće dobro na slobodi, od više lica pribavio lične dokumente, a zatim ih bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH. On je Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnio prijave u njihovo ime, krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se ta lica evidentiraju za glasanje iz inostranstva”, navedeno je u naredbi o provođenju istrage.

Gluhakovića se sumnjiči da je u dogovoru sa Mendešom, kao aktivnim političkim subjektom, pribavio lične dokumente najmanje trideset mještana naseljenih mjesta Rašljani i Bijela, a zatim ih zajedno sa njim, bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH.

Tužilaštvo Brčko distrikta za 15 dana je otvorilo sedam predmeta protiv osam osoba koje se sumnjiče za izborne krađe. Među njima su i aktivni zastupnici u Skupštini Brčko distrikta, koji su se ponovo kandidirali na te funkcije. (N1)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here