Problemi rudara: Jedna tona uglja, tri različite cijene!

Rudari Rudnika “Kreka” iz Tuzle jutros su stupili u radnički “neposluh”, jer ima kasne plate. Poslijepodne su plate isplaćene i nastavili su sa radom, ali i ponovo otvorili temu brojnih problema u rudarstvu.

Poslodavac ne poštuje odredbe kolektivnog ugovora, tvrde sindikalci i dodaju da su više puta upozoravali Upravu da ne dovodi rudare u ovu situaciju, a posebno u kontekstu sve većih životnih troškova.

“Imali smo jučer sastanak sa Upravom Rudnika “Kreka” i nismo dobili nikakve naznake, kada i na koji način bi mogla biti isplata plata. Radnici su saznali to i  nastupio je radnički neposluh”, rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara “Kreke”.

On dodaje da je ovaj rudnik svjesno napravljen problemom jer rudari rade u teškim uslovima te da je ovaj rudnik zaobiđen kada su u pitanju investicije. Zašto je to tako, treba pitati vlasnika kapitala, poručuje Tokić.

“Ako vam ovdje direktora rudnika postavlja “Elektroprivreda”, ako vam i pored direktora, postavljaju osobu koja obnaša ulogu prokuriste bez kojeg ne može nijedan akt da se uputi u daljnju proceduru, onda vam je jasno da sve upravljačke procese, diriguje poslodavac”- izjavio je Tokić. I pored svih problema koje rudnici imaju, jedan je najveći. Cijena uglja. Naime, po pokazateljima koje su stručne službe dostavile Sindikatu, od januara do septembra je prosječna cijena isporučene tone uglja za “Termoelektranu” Tuzla je 50, 15 KM.

“Proizvodna cijena, cijena troškova koja nas košta je 83 KM. Pitam kako i u kom obimu da se napravi rezultat da opravda ekonomske pokazatelje i da rudnik posluje kako treba. Ako još znamo da preko 90 % te proizvodnje ide za “Termoelektranu”, da se zabranjuju Rudniku “Kreka” da isporučuje građanima po cijeni oko130 KM, onda vam je jasno kako se rudnik dovede u ovakvu situaciju i zašto rudari svaki mjesec imaju problema”, mišljenja je predsjednik Sindikata.

Upravni odbor Saveza samostalnog sindikata rudnika FBiH pruža podršku rudarima “Kreke” te podjeća da su u toku pregovori oko novog kolektivnog ugovora koji bi na snagu trebao stupiti od 1.januara 2023.godine. Pregovarački proces treba biti završen do 30.novembra.

“Moram kazati da je jako interesantno da se u proteklih šest godina, kada se god odvijaju pregovarački procesi za koje treba utvrditi Kolektivni ugovor za oblast rudarstva u FBiH, pojavi problematika ovog tipa u nekom od rudnika u Federaciji”, smatra Sinan Husić, predsjednik Sindikata.

On ističe da u zeničkom rudniku plata kasni već sedam dana, a u “Kreki” šest.

“Nije realno da tražiti od radnika i Sindikata da obavljaju posao rukovodstva i vlasnika rudnika “Kreka” i “Zenica””- naglašava Husić.

Dodaje da očekuje težak i komplikovan nastavak pregovora oko novog kolektivnog ugovora za rudare, a sastanak bi trebao biti održan u četvrtak.

“Jako teško je u ovoj situaciju voditi pregovore za novi, a imate nepoštivanje starog kolektivnog ugovora. Sigurni smo da nas neće niko dočekati raširenih ruku i reći: Dajte, kad i kako hoćete da ispunimo to što tražite. Imamo objektivno i skromne zahtjeve”, zaključuje Husić.

S njim se slaže i Tokić i poručuje drugoj strani da ne nudi rudarima ono što nema u kolektivnom ugovoru elektroenergetskih radnika. (Nataša TADIĆ)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *