Privreda neće potpisati želje Elektroprivrede BiH

Nekoliko kompanija već dobilo ponudu za snabdijevanje u idućoj godini.Naravno da još ne postoji odluka Vlade koja definiše cijene za narednu godinu. Elektroprivreda se vodila tržištem, oni su dali tržišnu cijenu i mi to shvatamo

Većina ugovora završava s Novom godinom, starta sa prvim januarom

Mnogim privrednicima u Federaciji posljednjih dana stižu nove ponude za snabdijevanje strujom u 2024. godini, a cijena u ugovorima je za 70 posto veća. Udruženje poslodavaca FBiH je promptno reagovalo i njegovi članovi u konstantnim su sastancima i sa predstavnicima Elektroprivrede, ali i sa federalnim ministrom energetike, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem. Obavijestili su ih da se poslodavci protive dodatnom rastu cijena struje za privredne subjekte.

– Ja bih zamolio sve privredne subjekte i pozvao da malo sačekaju tu odluku Vlade, da još ne potpisuju ugovore, jer nije nužno. Većina ugovora završava s Novom godinom, starta sa prvim januarom i nema potrebe da se žuri, poručio je predsjednik UO Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović.

On nam je potvrdio informaciju o tome da je nekoliko kompanija već dobilo ponudu za snabdijevanje u idućoj godini.Naravno da još ne postoji odluka Vlade koja definiše cijene za narednu godinu. Elektroprivreda se vodila tržištem, oni su dali tržišnu cijenu i mi to shvatamo. Svi mi čekamo odluku Vlade, mislimo da bi se to trebalo znati u narednih deset do petnaest dana, da se Vlada očituje i donese odluku za eventualno poskupljenje ili neposkupljenje električne energije, smatra Smailbegović.Struka smatra kako nema osnove da do poskupljenja dođe, a ukoliko se to desi, napominje da će to imati nesagledive posljedice za privredu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *