Privedeno šest osoba zbog narušavanja javnog reda i mira kod murala zločincu Mladiću

Policija u Beogradu privela je u utorak, kako je saopćio MUP Srbije, ukupno šest osoba zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja, a povodom uklanjanja murala ratnog zločinca Ratka Mladića.

Privedeni su J. A., A. Ć. i još jedna osoba, koje su dale podršku Inicijativi mladih za ljudska prava, kao i navijači Partizana D. K., L. M. kod kojih su pretresom pronađeni nož i dva biber spreja, te Đ. P., navodi se u saopćenju.

– U konsultaciji sa dežurnim tužiocem i sudijom za prekršaje, protiv svih privedenih bit će podnijete prekršajne prijave po Zakonu o javnom redu i miru, a protiv D. K. i prekršajna prijava po Zakonu o oružju i municiji – dodaje se.

Kako se ističe u saopćenju, policija neće dozvoliti da se ugroze sigurnost građana i imovine, a navode i da ne štite mural nego javni red.

Aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su jučer zato što su mural zločinca Mladića gađale jajima, a nakon što su puštene iz policije građani su se okupili na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića, gdje se nalazi mural.

Na toj lokaciji postavljen je kordon policije koji je sprečavao prilazak muralu zločinca Mladića. U toku večeri postavljena su dva kordona, koja su razdvajala desničarsku grupu od grupe aktivista i političara. Mladićeve pristalice su građane preko kordona policije gađali daskama i jajima. (Faktor)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *