Pritvor za tri pakistanska državljanina koji su opljačkali i zlostavljali Nepalce

Nepalce su zastrašivali video snimcima i fotografijama mučenja ljudi, a jednom su stavili nož pod grlo i prisilili ga na seksualni odnos

0
211
tuzilastvo
Kantonalno tužilaštvo Tuzla - nazire li se kraj torture nad Edimom Kadićem? (Foto: Arhiva)

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za tri pakistanska državljanina, Muhammad Afzal (30), Hasan Riaz (27) i Salman Ali (30), zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici u sticaju počinili krivična djela prevare, protivpravnog lišavanja slobode i prinude na spolni odnos u kojima su oštećeni državljani Nepala.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti u drugoj polovini septembra četvorici Nepalaca obećali i doveli ih u zabludu da će im uz novčanu naknadu obezbijediti prelazak iz Bosne i Hercegovine u Italiju, da bi od Nepalaca u više navrata uzeli novac u ukupnom iznosu od oko 5.500 eura, iako su znali da ih nisu u mogućnosti prebaciti u drugu zemlju, niti da imaju takvu namjeru.

Tako su 27. septembra obećali da će prebaciti dvojicu Nepalaca iz BiH, te su ih odveli na šumsku lokaciju u tuzlanskom naselju Šički Brod, gdje su ih vezali kaiševima i vezicama za obuću i protivpravno ih lišili slobode tražeći dodatne iznose novca od njih.

Nakon toga su ih zastrašivali video snimcima i fotografijama sa mučenjem ljudi, te su jednom Nepalcu, koji je i dalje bio vezan, stavili nož pod grlo i prisilili ga da sa njima ima seksualni odnos.

Nepalci su nakon izvjesnog vremena uspjeli pobjeći i prijaviti događaje policiji.

Osumnjičeni su identifikovani i lišeni slobode slobode odmah nakon prijave događaja. Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je obavio uviđaj i saslušao određeni broj svjedoka. Obavljena je kriminalistička obrada te su osumnjičeni uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilašva, gdje su ispitani.

Istraga je u toku, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. (aa)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here