Pristupni put za Regionalnu sanitarnu deponiju „EKO-SEP“ Živinice

Izgradnjom pristupnog puta omogućit će se povezivanje Regionalne sanitarne deponije “EKO-SEP” Živinice sa lokalnim putem i dalje sa regionalnom cestom R-469 Živinice-Banovići

0
50
Ajšić - Šljivić: Deponija u Živinicama za tri općine (Foto: Press TK)

Povodom izdavanja rješenja o odobrenju za izgradnju pristupnog puta prema Regionalnoj sanitarnoj deponiji “EKO-SEP” Živinice, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Anela Ajšić, sastala se sa direktorom Regionalne sanitarne deponije u Živinicama, Selmirom Šljivićem.

Pristupni put i rekonstrukcija mosta preko rijeke Oskove prioritetni su  koraci u procesu realizacije projekta izgradnje Regionalne sanitarne deponiji “EKO-SEP” Živinice na lokaciji “Separacija I” u gradu Živinice. Izgradnjom pristupnog puta omogućit će se povezivanje Regionalne sanitarne deponije “EKO-SEP” Živinice sa lokalnim putem i dalje sa regionalnom cestom R-469 Živinice-Banovići.

Riječ je o dionici dužini od cca 1140 metara. Također je odobreno i izvođenje radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Oskove, koji je sastavni dio ove dionice pristupnog puta.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK od početka podržava projekte ovog tipa i kontinuirano, u okviru mogućnosti, izdvaja finansijska sredstva za projekte kojim je cilj očuvanje i zaštita okoline. Zajednički projekat za sanitarno odlagalište otpada prema ekološkim standardima koje će koristiti tri općine s područja Tuzlanskog kantona, Živinice, Banovići i Kladanj, prema procjenama, riješit će problem odlaganja otpada u narednih 20 godina.

Cilj je da regionalna sanitarna deponija postane centar za upravljanje otpadom, rečeno je ovom prilikom, te da Tuzlanski kanton bude pozitivan primjer očuvanja okoliša i zbrinjavanja otpada, saopćeno je iz Ureda za informiranje TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here