Pristup internetu u BiH ima 75,5 posto domaćinstava

0
71
internet domacinstva bih koristenje
Podaci su prikupljeni putem telefonskog anketiranja (Foto: Ilustracija)

U Bosni i Hercegovini je u posljednja tri mjeseca 75,5 posto domaćinstava imalo pristup internetu, pokazalo je istraživanje državne Agencije za statistiku (BHAS).

Prema podacima BHAS-a, 24,2 posto domaćinstava u BiH u posljednja tri mjeseca nisu imala pristup internetu, dok 0,3 posto domaćinstava nema saznanja o tome.

Iz Agencije navode da je 75,7 posto pojedinaca u posljednja tri mjeseca posljednji put koristilo internet, 20,3 posto nikada nije koristilo internet, a 3 posto pojedinaca koristilo je internet prije više od godinu.

Prema radnom statusu, 93,6 posto zaposlenih lica koristilo je internet u posljednja tri mjeseca, 80,2 posto nezaposlenih osoba, studenti 100 posto te 57,7 posto penzionera.

Kada je riječ o razlozima korištenja interneta u BiH u privatne svrhe ove godine, 92,6 posto je navelo da je to zbog telefoniranja i videopoziva, 82,3 posto zbog slanja online poruka preko aplikacija, 72,8 posto zbog čitanja internet portala, časopisa i online novina i 67 posto zbog traženja informacija o robi i uslugama i 65,6 posto zbog učešća na društvenim mrežama.

Istraživanje je vršeno na uzorku od 8.110 domaćinstava, a podaci su prikupljeni putem telefonskog anketiranja. (AA)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here