Pripreme za obnovu zgrade “Sodaso”

Rekonstrukcija zgrade Soda So, koja je uništena u februarskim protestima u Tuzli prije šest godina, uskoro bi trebala biti obnovljena. Za to je potrebno ispuniti još nekoliko uslova, ali glavni problem koji je usporavao rekonstrukciju je riješen. U njoj će najvjerovatnije ponovo biti sjedište Vlade Tuzlanskog kantona, čime bi bile ostvarene i značajne uštede u kantonalnom budžetu, kada su u pitanju izdvajanja za zakupnine.

Po nalogu Službe za inspekcijski nadzor Gradske uprave Tuzla, poskidana su sva razbijena i nerazbijena stakla sa zgrade “Sodaso” u tuzlanskom naselju Slatina.
Zgrada je zapaljena i devastirana tokom demonstracija u februaru 2014. godine i od tada objekat, koji je nakon rata koristila Vlada TK, nije u funkciji niti je počelo njegovo saniranje.

Stakla i metalni predmeti na pomenutom objektu su zbog opasnosti za prolaznike i vlasnike automobila koji su parkirani ispre zgrade na parkiralištu.

Najveći problem vezan za ovaj objekat, bili su neriješeni imovinsko pravni vlasnički odnos. Sada, kada je Kantonalni sud u Tuzli donio je presudu koja je postala pravosnažna, a prema kojoj se kao vlasnici zgrade navode Vlada Federacije BiH i Rudnik soli Tuzlaradovi na obnovi mogu početi. Vlada Tuzlanskog kantona najavila je obnovu ovog zdanja u koje se planira uložiti oko četiri miliona maraka.(tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *