Priprema se osnivanje Evropskog ureda za umjetnu inteligenciju

Ured za umjetnu inteligenciju igrat će ključnu ulogu u arhitekturi provođenja Zakona o umjetnoj inteligenciji, značajnog zakona EU za reguliranje umjetne inteligencije, koji bi trebao biti formalno usvojen u narednim sedmicama na osnovu političkog sporazuma postignutog u decembru
Evropska komisija priprema osnivanje Evropskog ureda za umjetnu inteligenciju

(Foto: Agencije)

Evropska komisija treba da usvoji odluku o osnivanju Evropskog ureda za umjetnu inteligenciju, navodi se u nacrtu dokumenta do kojeg je došao Euractiv.

Ured za umjetnu inteligenciju igrat će ključnu ulogu u arhitekturi provođenja Zakona o umjetnoj inteligenciji, značajnog zakona EU za reguliranje umjetne inteligencije, koji bi trebao biti formalno usvojen u narednim sedmicama na osnovu političkog sporazuma postignutog u decembru.

Ideja o AI uredu koji bi centralizirao provođenje pravilnika o umjetnoj inteligenciji potekla je iz Evropskog parlamenta. Ipak, tokom pregovora je njegova uloga smanjena sa agencije na integriranje u Komisiju, iako sa posebnom budžetskom linijom.

Međutim, pitanje kolika će se autonomija uredu zajamčiti ostaje osjetljivo unutar Komisije, pogotovo jer je nejasno hoće li postati subjekt sa svojim političkim ciljevima ili proširenje jedinice odgovorne za Zakon o umjetnoj inteligenciji.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *