Pripadnici FUP-a angažirani na zaštiti Glavnog centra za brojanje glasova

0
225
pocela izborna sutnja opci izbori 2022 bih
Izborna šutnja traje do otvaranja biračkih mjesta (Foto: Ilustracija)

Federalna uprava policije (FUP) je, u skladu s nadležnostima, angažirana na realizaciji mjera i aktivnosti u sklopu osiguranja integriteta izbornog procesa, odnosno nesmetanog odvijanja predstojećih Općih izbora u Bosni i Hercegovini, prenose Vijesti.ba.

U vezi s tim, FUP sudjeluje u aktivnostima Operativnog štaba akcije „Opći izbori 2022.“ i u tom je kontekstu angažiran na vršenju određenih poslova i zadataka.

– Policijski službenici FUP-a u koordinaciji s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su KDZ-pregled prostora u ‘Zetri’ koji će biti korišteni kao glavni centar za brojanje glasova birača na Općim izborima u BiH – rečeno je Feni iz FUP-a u odgovoru na upit u vezi s angažmanom ove policijske agencije u sklopu osiguranja integriteta izbornog procesa.

Kako iz ove agencije navode, policijski službenici Federalne uprave policije će u periodu prije i za vrijeme rada Glavnog centra za brojanje vršiti operativnu i tehničku zaštitu tog objekta, prenoise Vijesti.ba.

– Shodno zaključcima Operativnog štaba akcije ‘Opći izbori 2022’ i Operativnog plana aktivnosti provođenja Općih izbora, DKPTBiH i FUP od 25. septembra vrše pratnju osjetljivog glasačkog materijala prema Planu dostave osjetljivog materijala od skladišta Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) u Istočnom Sarajevu do gradova i općina u Bosni i Hercegovini – navode iz FUP-a.

Također, podsjećaju da je na inicijativu CIK-a BiH i na osnovu zaključka Radne grupe za praćenje realizacije zadataka iz nadležnosti institucija i policijskih agencija u BiH vezanih za provođenje Općih izbora, formirane od Ministarstva sigurnosti BiH, DKPTBiH donio Odluku o formiranju i imenovanju Operativnog štaba akcije ‘Opći izbori 2022’. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here