Na prijevremenim izborima glasat će 310 hiljada građana

Građani Tuzle, Bihaća, Srebrenika, Zvornika, Bratunca i Vogošće u nedjelju, 5. februara, na prijevremenim izborima za gradonačelnike, odnosno načelnike općina imat će priliku od 7 do 19 sati glasati na ukupno 496 biračkih mjesta.

Radi se o 484 redovnih i 12 biračkih mjesta za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima (NNN) i lično (000) od čega je devet pridruženo redovnim biračkim mjestima. Na terenu će raditi i 29 mobilnih timova.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika gradova Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika općina Bratunac i Vogošća će se održati u nedjelju, 5. februara. U Bihaću, Tuzli, Srebreniku, Zvorniku, Bratuncu i Vogošći biračka mjesta se na dan prijevremenih izbora u nedjelju, 5. februara otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati.

Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno u 7 sati ujutro 4. februara i traje do zatvranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati 5. februara.

Na izborima učestvuje ukupno 13 političkih subjekata i to pet političkih stranaka, jedna koalicija i sedam nezavisnih kandidata. Ovjereno je ukupno 18 kandidata. Kandidatske liste su objavljene u službenim glasilima i na web-stranici Centralne izborne komisije BiH.

Građani Tuzle imat će mogućnost gradonačelnika izabrati između pet kandidata od kojih su čak tri nezavisna – Derviš Čičko, Mirnes Ajanović i Halid Žigić dok je Zijad Lugavić kandidat SDP-a a, Omer Berbić Naše stranke.

U Bihaću će se gradonačelnik birati između četiri kandidata od kojih su dva nezavisni i to Damir Đug i Amarildo Mulić, dok je Adnan Hebibija kandidat SDP-a, a Hamdija Abdić SDA.

Gradonačelnik Srebrenika birat će se između dva kandidata i to Adnana Bijelića kojeg podržava koalicija NiP-Naša stranka-SDP i Nermina Tursića iz SDA. Dva kandidata su i u utrci za načelnika općine Vogošća i to Adnan Šerak iz Koalicije NiP-Naša stranka-SDP i Migdad Hasanović iz SDA.

I za načelnika opštine Bratunac su dva kandidata od kojih je jedan nezavisni i to Srđan Rakić te Lazar Prodanović iz SNSD-a.

Samo jedan je kandidat za gradonačelnika Zvornika i to Bojan Ivanović iz SNSD-a.

U Centralni birački spisak, zaključno s podacima na dan 16. januara u 24 sata, za prijevremene izbore upisano je ukupno 309.288 birača.

Na redovnim biračkim mjestima u Tuzli moći će glasati 111.061 birač, njih 51 iz kategorije lično/odsustvo, 1.400 putem pošte te 427 putem mobilnih timova.

U Bihaću će na redovnim biračkim mjestima pravo glasa imati 56.726 birača, njih 42 na biračkim mjestima iz kategorije lično/odsustvo, 1.329 putem pošte te 215 putem mobilnih timova.

Iako je jedan kandidat i koliko god glasova da osvoji bit će izabran, za gradonačelnika Zvornika moći će glasati 51.756 birača na redovnim biračkim mjestima, 1.014 iz kategorije lično/odsustvo, 1.060 putem pošte te 14 putem mobilnih timova.

U Srebreniku će priliku da glasa imati 38.400 birača na redovnim biračkim mjestima, njih četiri na biralištima iz kategorije lično/odsustvo, 670 putem pošte, a 22 putem mobilnih timova.

Načelnika Vogošće priliku da biraju imat će 27.359 birača na redovnim biračkim mjestima, devet na biralištima iz kategorije lično/odsustvo, 620 putem pošte te 112 putem mobilnih timova.

Najmanje birača glasat će u Bratuncu i to 16.972 na redovnim biračkim mjestima, 669 u kategoriji lično/odsustvo, 1.116 putem pošte te 72 putem mobilnih timova.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *