Prijem za dr. Piljića po kojem je u svijetu nazvana operativna metoda

Rezultati njegovog istraživanja objavljeni su u američkim, njemačkim i japanskim visokoindeksiranim časopisima pod imenom „Piljić metoda“

0
352
Dragan Piljić (lijevo) na prijemu u Vladi TK (Foto: FH)

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodić upriličio je prijem za eminentnog ljekara prof. dr. Dragana Piljića, po kojem je nazvana u svijetu jedinstvena metoda za operaciju trbušne aorte, a koji je, inač,e šef Odjela za vaskularnu hirurgiju UKC-a Tuzla.

„Piljić metoda“ je metoda kod operativnog tretmana abdominalne aorte i zdjeličnih arterija, na kojoj je tokom protekle decenije kontinuirano radio ovaj istaknuti tuzlanski ljekar.

Njegova metoda predstavlja novi pristup u operativnom tretmanu zahvaljujući kojem će doći do samanjenja postoperacijskih komplikacija, a pacijent kraće boravi u intezivnom liječenju.

Doktor Piljić upoznao je domaćine sa višegodišnjim istraživanjem koje je rezultiralo novom u svijetu priznatom operativnom metodom. Rezultati njegovog istraživanja objavljeni su u američkim, njemačkim i japanskim visokoindeksiranim časopisima pod imenom „Piljić metoda“.

Premijer TK, Kadrija Hodžić ovom prilikom čestitao je doktoru Piljiću na svim dosadašnjim priznanjima i zahvalio se u ime građana TK na doprinosu medicini kao nauci i omogućavanju lakšeg oporavka pacijenta nakon operacije.

„Inovativna metoda našeg doktora Piljića veliki je doprinos svjetskoj medicini, ali i veliki doprinos Univezitetsko kliničkom centru Tuzla, ovom kantonu i državi. Njegovo postignuće je dokaz da imamo vrsne stručnjake u oblasti medicine“, izjavio je premijer Hodžić, a čestitkama se pridružio i ministar zdravstva dr. Božop Jurić. (tk)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here