Prijedlog za ručak: Juneći gulaš, meso se “topi” u ustima

Obradujte ukućane pravim domaćinskim obrokom. Predlažemo da danas na meniju imate juneći gulaš.

Ilustracija/Foto: Depositphotos/firea
Foto ilutracija: Depositphotos/firea


Potrebno je:

  • 500g junećeg šola (meso od buta)
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena bijelog luka
  • 2 veće šargarepe, zelen (paškanat)
  • jedna kašika brašna
  • lovorov list
  • biber
  • so
  • mljevena crvena paprika
  • peršun
  • suhi biljni začin
Priprema:

1. Isjeckajte i propržite crni luk da blago porumeni. Dodajte meso, ispržite ga sa obe strane tako da ne bude crveno.

2. Sipajte vodu, pa zatim dodajte i ostalo povrće koje ste prethodno isjeckali. Stavite malo od svih začina i 2-3 lovorova lista. Vode sipajte toliko da pokrije sve što se nalazi u šerpi. Smanjite temperaturu i ostavite da se lagano krčka dok meso ne bude skoro mekano. Recepti

3. Povremeno provjeravajte, dodajte vode ako treba i promiješajte.

4. Kada je meso potpuno gotovo, u činiji pomiješajte mljevenu crvenu papriku i brašno i razmutite sa malo vode da ne bude grudvica. Dodajte u meso i promiješajte.

6. Ostaviti da se sve lagano krčka još 10-tak minuta, uz povremeni miješanje. Probajte i dodajte ponovo začine. Isjeckani svjež ili suhi peršun dodajte na kraju. Prijatno (sž)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *