Prijedlog za jelo: Gurmanski pohovani mozak

Pohovani mozak za mnoge je muško-kafansko jelo, specijalitet koje će zadovoljiti prave gurmane.

No, da li je baš tako. Mesari kažu da vlada prava jagma da se ugrabi mozak, jer ga nema svaki dan i ne u velikim količinama. Jedno tele ili vo – jedan moza. A mnogo mušterija.

Bitno je i kako ga spremate, a mi vam nudimo recept za gurmanski pohovani mozak.

Potrebno je:

500 g mozga (telećeg, junećeg, svinjskog)
2 jaja
limun
mrvice (prezle), obična ili ljutksta tucana parika
brašno
ulje za prženje
sirće

Priprema:

Mozak staviti u toplu vodu, kojoj je dodato nekoliko kašika sirćeta i par kriški limuna.
Nakon pola sata izvaditi ga, ocijediti i očistiti od opni, žilica.
Dobro osušiti na ubrusu.
Svaki komad uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja, a potom u prezle sa tucanom paprikom.
Pržitiu tavi-šerpi na zagrijanom ulju dok ne porumeni.
Služiti toplo uz tartar sos, limun i kisele krastavčiće ili neku drugu salatu po izboru.

Delikates, prijatno ili dobar tek! (k)

Podijeli

One comment

  1. Vlastela je pekla i krkala bifteke dok je fukara dobijala iznutrice, repove, brizle i mozak…..zao mi je sto autor vrlog clanka i recepta ne posjeduje makar zrno dijalekticke autocenzure, ali ovo je Balkan, mjesto gdje je oduvijek obitavala fukara…..zato su nam delikatesi takvi kakvi jesu: brizle, mozak, bijeli bubrezi i slicno…..a vlastela i dalje krka bifteke i zaljeva chardoney-ima i bordo-ima….zato, umacite svoje mozgove u besamele i srcite spricere, ne brinite, kravica ciji mozak papate nije bila looda….inshallah

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *