Prije 68 godina rođen je Mirza Delibašić, legendarni bh. sportista

Na današnji dan 1954. godine u Tuzli je rođen Mirza Delibašić, najbolji bh. sportista svih vremena te jedan od najboljih košarkaša Evrope.

Delibašić je u legendu ušao s KK Bosna iz Sarajeva s kojim je osvojio titulu prvaka Evrope te je tako sarajevski klub postao prvi klub iz bivše Jugoslavije koji je podigao pehar najelitnijeg takmičenja u Evropi.

Dva puta se popeo i na tron Jugoslavije sa svojim klubom, a 1980. godine je proglašen najboljim košarkašem Jugoslavije. U reprezentaciji nekadašnje države bio je više puta evropski, ali i svjetski te olimpijski prvak.

Već pomenute 1980. godine Delibašić odlazi u Real Madrid, gdje danas ima status legende i jednog od najboljih košarkaša u historiji Kraljevskog kluba.

Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je sportistom svih vremena u našoj zemlji.

Bio je selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto. To je i dalje najbolji plasman naše seniorske muške selekcije na evropskim takmičenjima, piše Košarkaški savez BiH.

Mirza Delibašić Kindže umro je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine.

U njegovu čast dvorana u sarajevskoj Skenderiji nosi naziv Dvorana Mirza Delibašić, a takmičenje Kupa BiH u košarci je preimenovano u “Kup Mirza Delibašić”. (Klix)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *