Prijatelji željeznice: I Tuzlaci bi vozom na more?

Povodom vijesti o ponovnom uvođenju voza na relaciji Sarajevo-Ploče-Sarajevo od 1. jula 2022. godine iz NGG “Prijatelji željeznice” Tuzla uputili su otvoreno pismo Upravi Željeznica Federacije BiH u Tuzli:

Pozivamo nadležne u Poslovno-prometnom području Tuzla Željeznica Federacije BiH da uz pomoć ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona i ministarstva prometa FBiH osiguraju da Željeznice FBiH uvedu sezonski voz Tuzla-Sarajevo, kao vezu na sezonski voz Sarajevo-Ploče koji će ponovo saobraćati od 1.7 do 11.9. 2022. godine.

Ovo je minimum koji možete uraditi za građane Tuzlanskog kantona, a dobit ćete odličnu turističku priču i pravi ljetni sadržaj za građane, ali i turiste koji bi posjetili Panonska jezera i druge sadržaje koje nudi Tuzlanski kanton.

Još jednom podsjećamo da od 13.12.2019. godine do danas na pruge Tuzlanskog kantona nije kročio nijedan putnički voz, pa ni vagon, te je na ovaj način najmnogoljudniji kanton u potpunoj željezničkoj blokadi i kao takav je slijepo crijevo na Željeznicama FBiH, i to “crijevo” koje kroz teretni željeznički saobraćaj ostvaruje gro prihoda na ŽFBH.

Uvođenje sezonskog putničkog voza Tuzla-(Sarajevo)-Ploče bio bi lijep gest za građane i pozitivna turistička priča za kanton, a poduzimanje hitnih koraka ka elektrifikaciji pruga na TK je obaveza za Vladu TK, Vladu FBiH i Željeznice FBiH, navode iz NGG “Prijatelji željeznice” Tuzla. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *