Prezentovan paket plan ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana

0
121

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, učestvovala je na videokonferenciji s Oliverom Varhelyiem, komesarom za proširenje Evropske unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH naveli su da je Turković u četvrtak učestvovala na videokonferenciji s komesarom Varhelyiem te da se razgovaralo o projektima ekonomskog oporavka i drugim temama značajnim za regionalno povezivanje.

Varhelyi je prezentovao paket plan ekonomskog oporavka za regiju Zapadnog Balkana, uz fokus na digitalnu ekonomiju, socijalna pitanja, Rome, tržište rada i zbrinjavanje otpadnih voda. Naglašeno je da će Evropska unija podržati ekonomske projekte, posebno projekte koji povezuju glavne gradove i projekte jačanja internet veza.

Kako je rečeno, u fokusu će biti i mladi, razvijanje inovativnosti, vještina, ekonomije bazirane na znanju i istraživanju. Istaknuto je da je spremno devet milijardi eura, a od čega će šest milijardi biti uloženo direktno u projekte infrastrukture i ekonomiju.

Komesar Varhelyi je pozvao sve zemlje da apliciraju na projekte, a od lokalnih aktera je zatražena predanost i posvećenost ispunjavanju svih uslova, zaključili su iz MVP-a BiH.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here