Previše kofeina u trudnoći može rezultirati problemima u ponašanju djeteta

Novo istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da veće količine kofeina konzumirane tijekom trudnoće mogu utjecati na manje promjene u strukturi mozga djeteta i rezultirati problemima u njihovu ponašanju kasnije u životu, piše portal ScienceDaily.

Znanstvenici s Instituta za neuroznanost Del Monte Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru (URMC) analizirali su tisuće podataka utemeljenih na ranijim pregledima mozga djece u dobi od devet i deset godina te su otkrili manje promjene u strukturi mozga kod djece koja su bila izložena kofeinu ‘in utero’.

U tom najvećem dugoročnom istraživanju razvoja mozga djece, kojim ih je obuhvaćeno 9.000, znanstvenici su istraživali brojne faktore koji mogu utjecati na njihov biološki i bihevioralni razvoj.

Prikupljene podatke i procjene 27 kritičnih promjena na mozgu, kao rezultata magnetske rezonance, povezali su s psihopatologijom i kognitivnim mjerama.

Manji problemi u ponašanju, poteškoće s koncentracijom i pažnjom te hiperaktivnost, simptomi su koje su istraživači primijetili kod djece obuhvaćene studijom, rekao je Zachary Christensen, liječnik i budući doktor medicinskih znanosti, kao i voditelj studije čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Neuropharmacology.

“Radi se o svojevrsnim manjim posljedicama koje ne uzrokuju nikakve psihijatrijske poremećaje, no ipak utječu na minimalne, ali uočljive probleme u ponašanju koji bi nas trebali natjerati da razmotrimo dugoročne posljedice unosa kofeina u organizam tijekom trudnoće”, rekao je dr. John Foxe, direktor Instituta za neuroznanost Del Monte i voditelj Odjela za kognitivni razvoj mozga adolescenata na Sveučilištu u Rochesteru.

“Mislim da će ishod ove naše studije biti preporuka trudnicama da konzumiranje kofeina u trudnoći vjerojatno i nije tako dobra ideja”, dodao je.

Analiziravši snimke mozga više od 9.000 djece u dobi od devet i deset godina znanstvenici su otkrili jasne promjene u načinu na koji su tragovi bijele tvari – moždane sastavnice koja svojim volumenom tvori otprilike polovinu mozga i služi kao komunikacijska mreža – organizirani u djece čije su majke izvijestile da su konzumirale kofein tijekom trudnoće.

“Važno je istaknuti da je ovo retrospektivna studija i da se naši podaci temelje na odgovorima majki koje su se sjećale koliko su kofeina unosile u organizam dok su bile trudne”, rekao je Foxe.

I prethodne studije pokazale su da kofein može negativno utjecati na trudnoću. Također je poznato da fetus ne posjeduje enzim potreban za razgradnju kofeina kada on prolazi kroz placentu, a nova studija upućuje na to da bi kofein mogao ostaviti trajan utjecaj i na njegov neurorazvoj.

“Aktualne kliničke smjernice otprije upućuju na to da je važno ograničiti unos kofeina tijekom trudnoće, a to znači ne više od dviju normalnih šalica kave dnevno, što je oko 200 mg kofeina”, rekao je Christensen.

“Dugoročno se nadamo da ćemo razviti bolje smjernice koje će biti korisne budućim majkama, a u međuvremenu im savjetujemo da se obrate svojem liječniku u slučaju bilo kakvih nejasnoća”, zaključio je. (Hina)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *