Presuda u slučaju Korman u januaru 2021.

Završena je glavna rasprava u predmetu u kojem je bivši direktor Uprave policije Dževad Korman tužio Vladu TK za nezakonitu smjenu.

Damir Alić, Kormanov pravni zastupnik smatra Da je Odluka o smjeni direktora Uprave policije bila u suprotnosti sa odredbama prije svega člana 44. Zakona o unutrašnjim poslovima, a zatim i člana 82. Zakona o policijskim službenicima TK, kao i relevantnim odredbama Pravilnika o ocjeni rada policijskih službenika MUP TK.

Iako su u toku postupka predložene mjere osiguranja bile u funkciji osiguranja tužbenog zahtjeva, ovaj sud se mogao uvjeriti da su brojni pritisci i nezakonita djelovanja tuženog putem Vade TK, rezultirali u najmanju ruku dezavuisanjem suda i bespotrebnim rastezanjem ovog postupka.

Ocjena „ne zadovoljava“ koja je bila osnov za smjenu tužitelja za posljedicu nema samo njegovu smjenu sa pozicije direktora Uprave policije, nego ga shodno relevantnim pozitivnim zakonskim propisima spriječava u svakom dalje napredovanju u policijskoj hijerarhiji, što dodatno ovu nezakonitu odluku tuženog čini i diksiminirajućom sa aspekta budućeg ostvarivanja prava koja bi tužitelj mogao ostvarivati u preostaloj policijskoj karijeri“, tvrdi Alić.

Općinski sud Tuzla izricanje Presude najavio je za 15.01.2021. godine. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *