Press Vlade TK: U prva dva mjeseca realizirano 8 od 18 najavljenih mjera (Video)

Na danas održanoj konferenciji za medije, povodom prva dva mjeseca rada Vlade TK,  premijer Kantona je, zvanično prezentirajući „ekspozimetar“, predstavio rad Vlade tokom proteklog perioda.

Premijer Halilagić: Za dva mjeseca realizovno blizu 50 posto najavljenih mjera (Foto: Ured za informiranje TK)

„Popularno nazvani „ekspozimetar“ je izvedenica od riječi ekspoze premijera, a radi se o grafičkom prikazu i mjerenju uspješnosti rada Vlade Tuzlanskog kantona i onoga što je Vlada obećala da će uraditi u narednom periodu“, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Dopuna budžeta – važna mjera

Dodao je da „nakon što je Vlada u prvih mjesec dana svog mandata u cijelosti realizirala tri mjere, a u drugom još pet mjera, odnosno, ukupno 8 od 18 ili nešto manje od 50 posto najavljenih mjera.

Kao jednu od najznačajnijih aktivnosti u proteklom mjesecu premijer je izdvojio donošenje izmjena i dopuna budžeta TK za 2022.godinu.

„Samim tim ispunili smo neke od zacrtanih mjera koje su se odnosile na povećanje sredstava za određene namjene, ali smo i stvorili preduslove za realizaciju drugih planiranih mjera. Za 50 posto povećali smo sredstava predviđena za nedovoljno razvijene, nerazvijene i izrazito nerazvijene općine, za 100 posto smo povećali iznos podrške povratničkoj populaciji, a za 20 posto su povećana sredstva planirana za projekte iz oblasti kulture, sporta i mladih“, kazao je premijer Halilagić.

Za one mjere, za koje se danas ne može reći da su realizirane, naglasio je da su su u odmakloj fazi realizacije i da Vlada TK sigurno ide ka njihovom ostvarenju.

Elektronska zdravstvena kartica i recepti u junu?

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije pokrenuli su, dodao je, procedure nabavke materijalno – tehničkih sredstava i opreme što će sigurno uticati na povećanje stepena sigurnosti građana i njihove imovine u kantonu.

Interes novinara bio je i o informatizaciji zdravstvenog sistema u TK, odnosno uvođenju elektronskih zdravstvenih knjižica i elektronskog recepta.

S tim u vezi, rečeno je da se aktivnosti na ovom planu odvijaju i brže od planiranih, te da se, ukoliko ne dođe do nepredviđenih problema, početak podjele elektronskih zdravstvenih knjižica i primjena e-recepta može očekivati početkom juna.

Odjeljenje za informisanje TK

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *