Prenosimo: Tužilac Ljubić štiti kriminalce kao “padre padrone” kriminala i korupcije u TK

15
2666

Da li će glavni federalni tužilac podržati Ljubića ili zakonitost? Sudeći po dosadašnjoj praksi, nije tužilac Knežević spreman da pokupi slavu i priznanje kao čovjek koji je za svog mandata odvajao sjeme od kukolja!

Narod bi rekao: majmun, kad-tad pokaže dupe! Na kraju karijere, sa svim zakonom predviđenim uvjetima, dugogodišnji glavni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Tomislav Ljubić se odlučio da do kraja ispunjava svoje omiljene obaveze: da odlaže, da zataškava, da zamuljava, da zastarijeva, da dade drugom i trećem tužiocu, da ih mijenja na istom predmet, sve učini kako bi zaštitio svaki ozbiljniji pristup krivičnim prijavama! On, naprosto, biva padre padrone kriminala, korupcije i drugih nezakonitih i neljudskih djela najvećeg kantona u Federaciji.

Medijski zaštićen, ali zaštićen i od bilo kakve kontrole rada od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i od glavnog fedralnog tužioca, baš kao padro padrone, osjeća se tako raspojasano da je pristupio i novoj nečastivosti.

Naime, Ljubić je na nož dočekao svog nedavno imenovanog zamjenika za organizirani kriminal, korupciju i ratne zločine, Jezdimira Spasojevića. Medijska hajka na njega je nastavljena od šefa kriminalnog holdinga Grada tuzle, Jasmina Imamovića Merkatora. Znali su, ne samo oni, da će se tužilac Spasojević umiješati u svoj posao. Jeste!

FOTO: Spasojević (Faktor.ba)

Uzeo je u rad krivičnu prijavu protiv Jasmina Imamovića Merkatora i jednom ga saslušao. Međutim, krimoš Merkator je, uz medijsku politizaciju svog slučaja, presavio tabak i napisao „Prijedlog za provođenje postupka nadzora nad radom Kantonalnog tužilaštva Tuzla“ i 3.3.2020. godine uputio ga kantonalnom tužiocu Tomislavu Ljubiću i glavnom federalnom, vrlo nagodnom, Tihomir Jurko. On u svom Prijedlogu prvo traži da postupajući tužioc Jezdimir Spasojević obustavi istragu protiv njega. Onda traži da „glavni federalni Tužilac nadzire rad kantonalnih tužilaštava u cilju garantiranja zakonitosti i efikasnosti postupaka“! Zamislimo da se pokrene postupak provjere rada Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli!? Zamislite kakvo bi zlo svojim zaštitnicima nanio Merkator kad bi se Tihomir Jurko sjetio da poreda stvari u rak-rani pravosudnog sistema! Ma ne bi on to ni u ludilu. Ako lažem, priznajem unaprijed, da me se krivično osudi za podrivanje pravnog i političkog sistema države!

U nastavku Prijedloga Merkator navodi zastaru predmeta i traži da se Spasojeviću uzme predmet i da ga se kazni odstranjenjem sa posla jer ne poznaje zakon! Nadalje, Merkator navodi kako krivičnu prijavu, za nenamjensko trošenje 1,2 miliona maraka za gradnju Stambeno-poslovnog objekta „15.maj“, protiv njega podnio predsjednik Socijaldemokrata BiH, Enver Bijedić 5.2.2020. godine i da je Spasojević samo nakon 12 dana pokrenuo istragu protiv njega. Ali, u laži su kratke noge. Ljubić je bio 11 puta brži!

Naime, 3. marta je Merkator napisao svoj Prijedlog, a već sutradan je šef Kantonalnog tužilaštva padre Ljubić, svojeručno, što se vidi u faksimilu, brzo uzeo stvar u svoje ruke. Sazvao je kolegij na kojem je odlučeno da se, skoro isti tekst Prijedloga Merkatora, uputi glavnom federalnom tužiocu. Zastara predmeta je i mišljenje formirano glasanjem većine tužilaca. Zašto, „sve fina i poštena gospoda“, što bi rekao Čehov, nije donijela odluku o zastari? Ili, zašto padre padrone nije sam odlučio da se obustavi postupak protiv Imamovića? Zašto su tako nesigurni ili nepošteni, ili neznalice pa da daju Prijedlog glavnom federalnom tužiocu na odlučivanje? Ili je u pitanju alibi: pokušali smo, ali nije uspjelo!

Međutim, saznanje da je padre padrone, Tomislav Ljubić, prije tri dana, izuzeo sve predmete od svog zamjenika zaduženog za kriminal, korupciju i ratne zločine, Jezdimira Spasojevića, a da ga o tome nije ni obavijestio, navodi me na zaključak da, definitivno, Ljubić ostaje do kraja ustrajan u zaštiti kriminala. U prilog tome je i odgovor Ljubića na moje službeno pitanje. Naravno, nikad nije postupio po njemu.

Sad je pitanje: Da li će glavni federalni tužilac podržati Ljubića ili zakonitost? Sudeći po dosadašnjoj praksi, nije tužilac Tihomir Jurko spreman da pokupi slavu i priznanje kao čovjek koji je za svog mandata odvajao sjeme od kukolja! 

(Piše: Ekrem Avdić, The Bosnian Times, 23. marta 2020. godine)

15 Komentari

  1. Ne treba mu potparol sto Ce mu.ako je ovo istina to je sramni.upozoravali su da je moguće da Ce ljubica to uraditi ali nisam vjerovao.ljubicu dotakao si dno dna i kao covjeka i kao tuzilac.sad Imamovic i mozes da krades koliko te volja.

  2. Ljubić sastavlja Imamoviću podneske koje ovaj onda prodaje ko svoje .Je li se truli Tomica ikad prije ovako brinuo za ljudska prava optuženih a optuživo je za gluposti i ljudi su dobili oslobađajuće!

  3. Šta ste (smo) drugo i očekivali. Pa Jasmin će sve učiniti da diskreditira tuzioca Spasojevica, jer je svjestan sta ga ceka ako ne bude poslije oktobra na poziciji gradonačelnika. Tek tada će sve kriminalne radnje koje je počinio zajedno sa svojim krim miljeom izaći na površinu. Sada Tomo lovi u mutnom, jer je poznato da voli novac, a Jasmin ga ima na pretek tako da se više i ne pita koliko košta, nego završi mi to i traži koliko želiš. Pa i ako Federalno tužilaštvo kaže da je zastara predmeta svim gradjanima Tuzle će biti jasno da je počinjen krminal od strane gradonačelnika. P-štovani g-dine Spasojevicu svi čestiti i pošteni gradjani Tuzle Vas mole da ne odustaje od onog što ste započeli. Dokazite da bar još malo ima pravne države.

    • M.M. Sve će Faraon uraditi da zataška kriminal, ali sigurno što neće moći sakriti (zataškati) presudu iz Strazbura, po kojoj mora vratiti stan u kome se sada nalazi.

  4. Ovaj LJubić sam sebe proziva nekim stručnjakom i govori nam kako je stanje fenomenalno a mi eto bezveze šaljemo djecu vani jer je njegov zakon isti za sve čim mu diraš u Jaska odmah se uzjoguni da je čovjek nevin ko jutarnja rosa.Nisam čuo da je to ijednom dosad uradio za ostale koji su jednaki ko jaran mu Jasko pred zakonom?prije će bit da ga je Jasa i doveo tu da ga čuva prodavajući maglu.

  5. Siva eminencija Jasminova je Eldin Tabucic…..Kako ono kažu, Tuzla je veliki grad, a mala carsija….Svaki “prljavi posao” koji bi Jasmin uradio ,Eldin je tu…. U velikim društvima, i van BiH on se predstavlja da je despot u Tuzli. Senad (Bingo) ga još uvijek pazi, iz razloga što je on u biti Jasminov šef. Sve što on kaže to je to. U Munchenu prije par mjeseci na otvorenju jednog lokala bio je Jasmin sa Asjom i naravno Eldin….. Tu večer je Jasminu Eldin dao 350.000 €. U kešu ,za neki posao. Ima video snimak, al polakooòoo… Idu izbori ,pa ćemo na vakat.

  6. Opa, lijepa cifra tih eura…. Pocastio ih Eldin za soping, mozda, kad su vec bili tu. Vele da je maznula ta i jedan stan, ranije, od “prethodnog sponzora” dok mu je bila u sluzbi. Za ocekivati je sada malo i kesa. Sluzbena putovanja, uglavnom izmisljenih potreba za Osjek, Rijeku (a nekad ranije dok je Jasmin bio u dobrim odnosima sa Bandicem), i Zagreb, sluze za naplacivanje dnevnica i intimnije susrete dvoje-troje putnika. Asja uglavnom ide na svako sluzbeno putovanje. Video kamere na granicnim prelazima a vidjet cemo se i u ovoj godini, izbornoj. Poznato je da je ona Faraonova muza, pisao joj knjige i pjesme, a komisije, Upravne odbore, Preporod, to gdje su dnevnice i gdje se placa postavljena je Asja Redzic. Pozivamo Tuzilastvo da ispita i ove radnje.

  7. Gledam budalu trazi pare za mb gradjane Tuzle za borbu protiv virusa pa daj pare sto nakastio za one barake na jezeru majmune

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here